TOP

Alles over buiten LED strips

LED strips zijn al een tijd populair. Mensen plaatsen strips onder de bank, in een kast of langs traptreden. Ook in tuinen verschijnen steeds vaker LED strips als alternatief voor traditionele buitenlampen. We leggen u uit waar en hoe u deze LED strips voor buiten kunt plaatsen en wat de keuzemogelijkheden zijn.

Waar kunt u LED strips plaatsen? | Welke mogelijkheden heeft u met LED strips? | Waar moet u op letten bij het installeren van LED strips?

Waar kunt u LED strips plaatsen?

Bedenk vooraf goed waarvoor u LED strips voor wilt inzetten. Dit type buitenverlichting heeft namelijk meerdere functies, zoals sfeer en comfort. 

Meer sfeer

LED strips voor buiten kunt u gebruiken voor meer sfeer of het accentueren van vormen. Denk daarbij aan het verlichten van een dakrand of overkapping. Ook vlonders, de balustrade van een balkon, een vijver of een zwembad kunt u prachtig uitlichten met LED strips. Of wat dacht u van de rand van een muurtje naast uw terras?

Veiliger

Verlichting rondom uw huis en in de tuin is niet alleen mooi, het is ook veiliger. Als u LED strips langs de schutting in uw tuin of de muur van uw huis plaatst, ziet u altijd waar u loopt. Is er een opstapje of verhoging voor uw voordeur? Een LED strip voorkomt dat uw visite struikelt en letterlijk met de deur in huis valt.

Feest!

LED strips zijn ook ideaal om tijdelijk te gebruiken als u een feest geeft of een barbecue voor een grote groep verzorgt. Met een paar goed geplaatste strips maakt u uw huis uitnodigend voor de gasten. Ze zien al van ver waar het feest is. En natuurlijk zorgen LED strips in een handomdraai voor een sfeervol verlichte tuin of feestelijke veranda.

Bekijk alle LED strips voor buiten

Welke mogelijkheden heeft u met LED strips?

Als u een lamp uitzoekt voor naast de voordeur of onder een overkapping, is het belangrijk dat deze past bij uw smaak en de stijl van uw huis of tuinmeubels. Bij LED strips voor buiten speelt dat niet. Toch valt er nog wel wat te kiezen.

Tientallen lichtpunten

De meeste LED strips hebben 60 lichtpunten per meter. Die talloze lichtjes maken dit type buitenlamp geschikt voor zowel directe als indirecte verlichting. LED strips zijn smal. De breedte varieert van 1 tot 1,5 cm. Daardoor zijn ze gemakkelijk weg te werken. Alleen als ze branden zijn ze zichtbaar en zorgen ze voor een prachtig lichtspel.

Lichtkleur

Juist bij LED strips is de kleur van het licht heel belangrijk. Wilt u een warme kleur om uw terras of huis te verlichten? Koop dan LED strips met de kleurtemperatuur 2700K. Of 3000K, dat is neutraal wit licht. Liever extra koel licht? Dan is de kleur 6000K een goede keuze. Daarnaast zijn er ook LED strips voor buiten die blauw, groen en/of rood licht geven. Ideaal voor wie van kleur houdt op een feest.

Lees meer over kleurtemperatuur 

Meest populaire LED strips

Andere belangrijke eigenschappen

Waterdicht

Als u LED strips plaatst voor alleen een feest en het is droog weer, dan kunt u gewone strips gebruiken. Anders heeft u LED strips nodig die zijn beschermd tegen water en stof. Een strip met een ‘IP-waarde’ van minimaal 67 is waterdicht.

Lees meer over IP-waarde

Energiezuinig

LED strips zijn veel beter voor het milieu dan traditionele lampen. Ze verbruiken namelijk veel minder energie. U kunt LED strips nog energiezuiniger maken door een afstandsbediening erbij te gebruiken. Dan zet u ze eenvoudig aan wanneer u licht wilt hebben en weer uit als dat niet meer nodig is. Dat voorkomt onnodig lang branden.

Waar moet u op letten bij het installeren van LED strips?

Het installeren van LED strips is niet moeilijk. Als u handig bent, kunt u dat prima zelf doen. Wel zijn er een paar dingen waar u op moet letten.

Lengte

Maak van tevoren een lichtplan waarin staat waar u precies LED strips wilt plaatsen. Dan weet u hoeveel meter u nodig heeft. Dit kan varieren, maar de meeste LED strips hebben een lengte van 5 meter.

Benodigdheden

LED strips installeert u snel en simpel met dubbelzijdig tape of schroeven. LED strips kunt u indien nodig in de juiste vorm buigen en heel eenvoudig korter maken. LED strips werken op 24 volt, terwijl er 230 volt uit een stopcontact komt. Daarom heeft u een driver (transformator) nodig om de stroom van het lichtnet om te zetten. Deze is apart verkrijgbaar. Kabels ingraven is niet nodig.

Goed beschermd

Niet alleen de LED strip zelf moet waterdicht zijn, ook de rest van de spullen die u nodig heeft. Let er dus op dat de driver waterdicht is of zorg voor een waterdichte behuizing. Ook een eventuele losse dimmer of de controller die nodig is als u een afstandsbediening wilt gebruiken, moeten beschermd zijn tegen water en stof.

Verbindt u meerdere strips met elkaar? Gebruik dan koppelstukken die waterdicht zijn. Maar daarmee bent u er nog niet. De uiteinden van de LED strips moet u goed dichtmaken met siliconenlijm en speciale kapjes.  

Bekijk alle LED strips voor buiten