TOP
Wanneer is noodverlichting verplicht? Wanneer is noodverlichting verplicht?

Wanneer is noodverlichting verplicht?

Als eigenaar van een gebouw moet u wellicht noodverlichting ophangen. Weet u niet zeker of vluchtroute- of anti paniekverlichting moet ophangen? Lees dan de verkorte regels over noodverlichting hieronder.

Wanneer is noodverlichting verplicht?

Natuurlijk is het belangrijk om te weten of noodverlichting verplicht is in uw ruimte of gebouw. Het noodverlichting Bouwbesluit 2012 van de Rijsoverheid beschrijft noodverlichting als een verplichting in een verblijfsruimte voor meer dan 75 personen. Daarnaast is noodverlichting verplicht in alle besloten ruimtes die deel uitmaken van een beschermde vluchtroute vanuit die verblijfsruimte. Een ruimte wordt  besloten genoemd als er op de vloer minder dan 1 lux aan licht te meten is. Onder besloten ruimte kan dus een trappenhuis, gang of kantoor vallen, maar ook een parkeergarage of een wegtunnel. Naast het Bouwbesluit, stelt het Arbobesluit noodverlichting verplicht in arbeidsplaatsen waar vluchtwegen en nooduitgangen het uitvallen van de hoofdverlichting slecht zichtbaar zijn.

Er gelden weer andere regels voor vluchtrouteaanduiding. Zie ‘Wat is noodverlichting en het verschil met vluchtwegaanduiding en vluchtwegverlichting?' voor de verschillen met noodverlichting. Voor een ruimte waardoor een verkeersroute voert en een ruimte voor meer dan 50 man, is vluchtroute aanduiding verplicht.  

Anti paniekverlichting is verplicht in ruimte groter dan 60m². Daarnaast is anti paniekverlichting verplicht op toiletten voor minder validen en in liften. In een ruimte kleiner dan 60m² is het wettelijk niet verplicht om anti paniekverlichting op te hangen. Dit wordt echter toch vaak gedaan om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Meest populaire noodverlichtingsarmaturen