TOP
Lamp in het water Lamp in het water

Wat houdt IP-waarde in?

Wanneer u buitenverlichting of verlichting voor in de badkamer wilt aanschaffen ziet u vaak bepaalde IP-waarden staan. Maar wat betekent dit eigenlijk? IP staat voor International Protection rating. Dat is de internationale code die de mate van bescherming op elektrische apparaten classificeert en beoordeelt. De IP-waarde komt met twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de mate van bescherming aan tegen vaste stoffen. Het tweede cijfer geeft de mate van bescherming aan tegen vocht en water.

Wat betekenen de IP-coderingen? | Minimale IP-waarde in de badkamer | Minimale IP-waarde in de tuin

Wat betekenen de IP-coderingen?

Schema met verduidelijking IP-coderingen Schema met verduidelijking IP-coderingen
Schema met verduidelijking IP-coderingen Schema met verduidelijking IP-coderingen

Minimale IP-waarde in de badkamer

Badkamer in IP zones opgedeeld Badkamer in IP zones opgedeeld

De badkamer is onder te verdelen in drie zones:

Zone 1

Dit is de zone bij het bad of douche tot 225 cm boven de bodem van het bad of de douche. Hier is dus veel vocht en water en hebben de lampen een hoge bescherming nodig. De verlichting in zone 1 moet minimaal IP65 hebben. Ook moet de verlichting werken op 12V.

Zone 2

Deze zone is direct boven de douchecabine, rond de wastafel en rondom het bad. Dit is de ruimte tot 60 cm van zone 1. Voor deze zone geldt minimaal IP44.

Zone 3

Dit zijn de overige delen in de badkamer. In deze zone is geen directe aanraking met water, maar er ontstaat wel condensvorming. Verlichting in deze zone moet dus minimaal IP21 hebben.

Minimale IP-waarde in de tuin

Tuin in IP zones opgedeeld Tuin in IP zones opgedeeld

De tuin is onder te verdelen in drie zones:

Zone 1

In zone 1 staat verlichting dat direct door alle weersinvloeden geraakt worden: regen, wind en hagel. Deze lampen hebben dan ook een hoge IP-beschermingsgraad nodig, namelijk minimaal IP65. Wilt u verlichting in de vijver plaatsen? Dan heeft u hogere IP-waarde nodig: IP67. Verlichting met deze IP-waarde kan ondergedompeld worden in water.

Zone 2

In deze zone wordt de verlichting direct tegen het huis geplaatst. Lampen hebben hierdoor wel wat beschutting, maar hangen en staan nog redelijk open. Minimaal IP44 wordt voor deze zone dan ook aangeraden.

Zone 3

Dit omvat alle verlichting die beschut worden opgehangen. Denk aan spotjes onder het boeiboord of in een overdekt balkon. Deze verlichting komt echter wel in aanraking met vocht, waardoor ze minimaal IP23 nodig hebben.

Bekijk hier alle buitenverlichting

Populaire badkamer- en tuinverlichting