TOP

Alles over koolmonoxidemelders

Bent u op zoek naar een koolmonoxidemelder? Dan wilt u er natuurlijk zeker van zijn dat u de beste koolmonoxidemelder koopt. Een (brand)veilig huis woont wel zo prettig! Afhankelijk van uw woonsituatie, zoals een kleiner appartement of ruime woning, kunt u kiezen voor een CO-melder met verschillende functionaliteiten. In dit artikel leest u waar u op moet letten tijdens het aanschaffen van de juiste koolmonoxidemelder voor uw persoonlijke situatie.

Welke koolmonoxidemelder is voor u geschikt?

Weet u dat koolmonoxide gevaarlijk kan zijn, maar weet u nog niet welke melder u moet aanschaffen of hoe het überhaupt werkt? Welke verschillen zijn er eigenlijk en waar kunt u uit kiezen? In deze artikelen leggen we uit welke koolmonoxidemelder bij uw gebruikssituatie past.

Welke melders zijn geschikt voor het detecteren van koolmonoxide?

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een koolmonoxidemelder?

Hoe werkt een koolmonoxidemelder?

Uitleg over koolmonoxide

Mevrouw met hoofdpijn Mevrouw met hoofdpijn

U bent van plan om een koolmonoxidemelder aan te schaffen. Koolmonoxide wordt vaak een sluipmoordenaar genoemd en dat is niet voor niks. Dit geurloze gas is alleen met een koolmonoxidemelder te detecteren. Lees hier in begrijpelijke taal waarom het belangrijk is om een koolmonoxidemelder in huis te hebben!

Wat is koolmonoxide?

Wanneer komt koolmonoxide voor?

Welke klachten kan ik van koolmonoxide krijgen?

Advies over de voeding

Batterijen in een koolmonoxidemelder Batterijen in een koolmonoxidemelder

Er zijn koolmonoxidemelders te koop die gevoed worden door een vervangbare alkaline, 9V of een duurzame lithium batterij. Daarnaast zijn er ook koolmonoxidemelders die aangesloten worden op 230V netstroom en zijn voorzien van een back-up batterij. Bekijk hieronder de verschillende soorten voeding koolmonoxidemelders.

Verschillende soorten voeding koolmonoxidemelders

Uitleg over het onderhoud

Koolmonoxidemelder dat schoongemaakt wordt Koolmonoxidemelder dat schoongemaakt wordt

Het is bij het hebben van een koolmonoxidemelder zeer belangrijk dat u uw koolmonoxidemelder regelmatig controleert en schoonmaakt. Hieronder leest u hoe u dit het beste kan doen:

Hoe onderhoud ik mijn koolmonoxidemelder?

Hoe moet ik handelen bij het alarm van de koolmonoxidemelder?

Hoe lang gaat een koolmonoxidemelder mee?

Uitleg over het geluids- en lichtniveau

Koolmonoxidemelder Koolmonoxidemelder

Heeft een koolmonoxidemelder een standaard geluidsniveau of verschilt dit per melder? Zijn er ook melders als u slechthorend bent? We leggen het u op deze pagina's uit:

Wat is het geluidsniveau van een koolmonoxidemelder?

Wat is het lichtniveau van een koolmonoxidemelder?

Advies over de montage

Koolmonoxidemelder tegen de wand Koolmonoxidemelder tegen de wand

U heeft een koolmonoxidemelder aangeschaft en u wilt graag weten waar u deze moet monteren. Het is namelijk van groot belang dat u deze op de juiste plek plaatst. Hieronder leggen wij dit uit.

Waar plaats ik een koolmonoxidemelder?

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een koolmonoxidemelder?

Bij de aanschaf van een koolmonoxidemelder is het belangrijk dat u let op onderstaande punten.

Normen

Kies altijd voor een goedgekeurde koolmonoxidemelder. CO-melders die voldoen aan de Europese norm NEN-EN-50291-1 zijn door Europese testinstituten goedgekeurd en gaan op het juiste moment piepen. De CO-melders die voldoen aan deze norm krijgen een vermelding met deze keuring op de verpakking en/of koolmonoxidemelder. Wij verkopen enkel goedgekeurde CO-melders.

Voeding

CO-melders kunnen werken op basis van batterijen (alkaline of lithium) of op basis van 230V netstroom. De koolmonoxidemelders die werken op het netstroom zijn vaak voorzien van een back-up batterij, zodat ze blijven werken in het geval van een stroomstoring.

Bouwbesluit

Een koolmonoxidemelder op 230V is verplicht bij nieuwbouw, grootschalige renovatie en kamergewijze verhuur. Een CO-melder op batterijen is overal toegestaan waar buiten bouwbesluit (wetgeving) geplaatst worden.

Levensduur

Het is van belang dat u goed weet wat de levensduur en het bouwjaar van uw aangeschafte CO-melder is. Wanneer de levensduur is verstreken dient hij vervangen te worden. Koop bij voorkeur een koolmonoxidemelder die 5 tot 10 jaar meegaat. Het bouwjaar van uw CO-melder staat vaak op de achterkant van de melder.

Koppelfunctie

Koppelbare CO-melders kunnen onderling met elkaar worden verbonden. Wanneer één melder gevaar detecteert, zullen alle gekoppelde melders alarm slaan. Zo bent u in iedere ruimte verzekerd van brandveiligheid. Een koppelbare koolmonoxidemelder kan bedraad of draadloos (RF) koppelbaar zijn.

Uitleg over de koppeling

Melders worden steeds vaker met elkaar gekoppeld. Maar hoe doe je dit precies en wat zijn hiervan de voordelen? Lees het in ons artikel.

Hoe kan ik mijn melders met elkaar koppelen?