TOP

Hoe onderhoud ik mijn koolmonoxidemelder?

Bij het gebruik van koolmonoxidemelders in uw huis is het ook zeer van belang om uw melders goed te onderhouden. Het kan namelijk voorkomen dat uw CO-melders na verloop van tijd vies worden, wat kan leiden tot valse alarmen. Waartegen en hoe moet u de koolmonoxidemelder schoonhouden?

Hoe houd ik een CO-melder schoon? | Hoe moet ik handelen bij (vals) alarm? | Hoe lang gaat mijn CO-melder mee? | Meer brandmelders

Hoe houd ik een CO-melder schoon?

Er zijn meerdere oorzaken die ervoor zorgen dat uw melder vals alarm slaat. Stof, insecten en verf kunnen allemaal redenen zijn waarom uw melder zomaar afgaat.

Het is daarom dus belangrijk dat u stoffige omgevingen schoonhoudt. Reinig de melder regelmatig aan de buitenzijde met een droge of licht vochtige doek. Gebruik hierbij geen schoonmaakmiddelen, dit kan namelijk negatieve gevolgen hebben voor de werking van de sensoren. Ook is het belangrijk om elke maand de binnenkant van uw melder te stofzuigen, zodat insecten geen kans krijgen om vals alarm te slaan. Als u van plan bent om uw muur of plafond te verven, zorg er dan voor dat u geen verfsporen achterlaat op uw CO-melder.

Testfunctie

Het is ook belangrijk dat u uw koolmonoxidemelder regelmatig test, zodat u weet dat uw melder actief is in mogelijk gevaarlijke situaties. Dat kunt u doen met behulp van de pauze/testknop.

Bekijk alle koolmonoxidemelders

Hoe moet ik handelen bij (vals) alarm?

Als de koolmonoxidemelder afgaat dan is er een verhoogde concentratie koolmonoxide in de ruimte aanwezig. De koolmonoixidemelder zal dan een alarm van 85dB afgeven, zodat iedereen in de buurt weet dat er een verhoogde concentratie koolmonoxide in de lucht hangt. Wanneer dit gebeurd, dan is het belangrijk om uw huis snel te ventileren. Druk op de Pauze/Test knop om de alarmfunctie tijdelijk te onderbreken. Zo kunt u het probleem proberen op te lossen. Wanneer er nog steeds een verhoogde concentratie in de lucht hangt dan zal het alarm weer vanzelf afgaan.

Bij vals alarm is het belangrijk dat u eerst kijkt of uw koolmonoixdemelder schoon is. Zo niet, dan is het belangrijk dat u de melder schoonmaakt. Bekijk ook hoe lang uw koolmonoixidemelder nog mee kan gaan. Elke CO-melder heeft namelijk een technische levensduur. Weet u niet precies waar u het bouwjaar van uw koolmonoixidemelder kunt vinden? Kijk dan even naar de achterkant van de melder, daar staat het aangegeven.  

Bekijk alle koolmonoxidemelders

Hoe lang gaat mijn CO-melder mee?

Dit is afhankelijk van welke koolmonoxidemelder u kiest. De sensor van de koolmonoxidemelder is behoorlijk gevoelig en die gevoeligheid neemt met de jaren af. Koolmonoxidemelders hebben daardoor een beperkte houdbaarheid, die verschilt van type melder tot melder. De levensduur van een CO-sensor gaat van 5 tot 10 jaar mee. Controleer steeds de productinformatie om na te gaan hoe lang een sensor meegaat. De koolmonoxidemelder zal een signaal geven als het einde van de levensduur van de sensor dichtbij komt. Vervang in dat geval de koolmonoxidemelder onmiddellijk!

Bekijk alle koolmonoxidemelders

Meest verkochte koolmonoxidemelders met een levensduur van 10 jaar

Meer brandmelders

Voor optimale brandveiligheid is het van belang dat koolmonoxidemelders combineert met zowel rookmelders als hittemelders. Alle drie detecteren ze namelijk een ander gevaar.