TOP

Waar plaats ik een koolmonoxidemelder?

De positie van de koolmonoxidemelder in uw huis is ontzettend belangrijk. Wanneer de koolmonoxidemelder op een verkeerde plek wordt gemonteerd bestaat er de mogelijkheid dat het koolmonoxidegas niet wordt gedetecteerd. Dat kan gevaarlijke gevolgen hebben.

Locaties | In ruimtes met verbrandingstoestel | In ruimtes zonder verbrandingstoestel | Meer brandmelders

Locaties

Op welke locaties moet u de melders hangen? Dat kunt u indelen op twee soorten locaties:

  • Ruimtes met een verbrandingstoestel, zoals kamers met een gaskachel, keuken met een geiser of een zolder met een CV-ketel
  • Ruimtes zonder een verbrandingstoestel, zoals slaapkamers of kantoorruimte

Koolmonoxidemelders worden niet op dezelfde plek gehangen als bijvoorbeeld rook- en hittemelders. Koolmonoxide stijgt niet zoals rook naar boven, maar verspreidt zich over de kamer. Koolmonoxidemelders worden in die ruimtes op twee verschillende plaatsen opgehangen: tegen het plafond of tegen de muur.

Bekijk alle koolmonoxidemelders

In ruimte met verbrandingstoestel

Direct bij een verbrandingstoestel zal koolmonoxidegas nog warm zijn en daardoor voornamelijk opstijgen. De beste plaats voor een CO-melder op dat moment is hoog tegen het plafond. Bevestig deze tegen het plafond op een afstand van 1 tot maximaal 3 meter van het verbrandingstoestel. Zorg dat de koolmonoxidemelder geplaatst wordt op minimaal 30 centimeter van omliggende muren.

Zorg er ook voor dat de melder altijd hoger is geplaatst dan de deurpost of het raamkozijn en niet naast aanwezige luchtinlaten of luchtuitlaten aan het plafond wordt gehangen.

Bekijk alle koolmonoxidemelders

 

In ruimte zonder verbrandingstoestel

Aangrenzende ruimtes, slaapkamers en verblijfsruimtes zijn ook belangrijke plekken om een koolmonoxidemelder te monteren. In een slaapkamer dient een koolmonoxidemelder op slaaphoogte te worden gemonteerd. De melder moet bij het ademhalingsgebied worden opgehangen. Wanneer u op zithoogte in een woon-/werkkamer zit, dan moet deze op die hoogte worden gemonteerd. 

Waar moet u een melder niet plaatsen:

  • Niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten
  • Niet achter objecten zoals gordijnen en kasten

Bekijk alle koolmonoxidemelders

Meer brandmelders

Voor optimale brandveiligheid is het van belang dat koolmonoxidemelders combineert met zowel rookmelders als hittemelders. Alle drie detecteren ze namelijk een ander gevaar.