TOP
Ingegraven YMVK-as grondkabel Ingegraven YMVK-as grondkabel

Hoe sluit u een gietmof aan?

Wilt u een gietmof aansluiten, maar weet u niet hoe dit moet? Dan helpen wij u daar graag bij. Bij het aansluiten van verlichting in uw tuin is de kans namelijk groot dat u ergens uw kabel moet verlengen of moet vertakken. Met behulp van een uitgebreid stappenplan en een video helpen wij u bij het aansluiten van een gietmof. Voor dit stappenplan maken wij gebruik van het Attema AK1 gietmofpakket als voorbeeld.

Stappenplan gietmof aansluiten | How to giefmof aansluiten

Stappenplan

Stap 1: Verzamel gereedschap en materiaal

Als u alles gelijk ter plaatse wilt hebben adviseren wij u eerste een gietmofpakket te bestellen. Bij ons kunt u onder andere de Attema AK1 en de ABB Haf gietmofpakket bestellen. In deze pakketten zit alles wat u nodig heeft om een waterdichte verbinding onder de grond te maken. Er zit onder andere een kabeldoos, giethars, handschoenen, wartels en contramoeren in. Zorg er bovendien voor dat u de kabels heeft die nodig zijn.

Gereedschap op een tafel Gereedschap op een tafel

Stap 2: Plaats de kabeldoos

Wanneer u al uw materiaal bij de hand heeft en u weet waar u de aftakking of verlening wilt maken, kunt u de kabeldoos gaan plaatsen. Zorg ervoor dat u de gaten in de zijkant open heeft gemaakt, zodat u straks de kabels erdoorheen kunt voeren. Schroef na het openen de wartels en contramoeren in de gaten vast.

Persoon installeert kabeldoos Persoon installeert kabeldoos

Stap 3: Maak de verbinding

Voer vervolgens de kabels door de gaten heen en maak in de kabeldoos met behulp van een kroonsteen of lasklem de verbinding tussen de kabels. Zorg er voor dat u eerst de kabels gestript heeft, zodat u de verbinding kunt maken.

Geïnstalleerde kabeldoos Geïnstalleerde kabeldoos

Stap 4: Meng de hars

In het Attema AK1 pakket zit een zak giethars. Deze giethars bestaat uit twee compartimenten, gescheiden door een strip. Na het verwijderen van de strip kunnen de twee componenten gemengd worden. Hierbij is het belangrijk dat u 3-4 minuten goed kneedt. Knip pas daarna de buidel open.

Persoon mengt de giethars Persoon mengt de giethars

Stap 5: Giet de hars in de kabeldoos

Nadat u de buidel heeft opengeknipt kunt u de giethars voorzichtig in de kabeldoos AK1 gieten. Doe dit zodanig dat er geen lucht ingesloten wordt. De giethars kan worden toegepast bij temperaturen beneden 0°C, op voorwaarde dat de buidel bij kamertemperatuur is bewaard en gemengd en daarna snel in de vorm gegoten wordt.

Persoon giet de giethars in de kabeldoos Persoon giet de giethars in de kabeldoos

Stap 6: Plaats de deksel

Nadat u de hars in de kabeldoos heeft gegoten, kunt u de deksel op de kabeldoos plaatsen. Daarna klikt u het rode dopje in de deksel.

Een dichte kabeldoos Een dichte kabeldoos

Stap 7: Bedek de kabeldoos met aarde

Nu de verbinding is gemaakt en de kabeldoos is gesloten, kunt u de kabeldoos weer bedekken met aarde. De aansluiting van de gietmof is gemaakt!

Een ingegraven kabeldoos Een ingegraven kabeldoos

How-to-video gietmof aansluiten

Geeft u de voorkeur aan meer beeldende uitleg? Dan is deze how-to-video van Attema zeer geschikt. Bekijk hier stap voor stap hoe u de AK1 gietmof aansluit.