TOP
Ingegraven YMVK-as grondkabel Ingegraven YMVK-as grondkabel

Hoe stript u een grondkabel?

Wilt u een grondkabel strippen, maar weet u niet hoe dit moet? Dan helpen wij u daar graag bij. Met behulp van een uitgebreid stappenplan helpen wij u bij het strippen van een grondkabel.

Stappenplan grondkabel strippen | How-to-video grondkabel strippen

Stappenplan

Stap 1: Verzamel gereedschap en materiaal

Om de grondkabel aan te leggen komen een aantal spullen goed van pas: een striptang, kabelmes en zijkniptang. Verder heeft u isolatietape en uiteraard de grondkabel nodig.

Gereedschap op een tafel Gereedschap op een tafel

Stap 2: Strip de buitenmantel

We gaan er nu vanuit dat u de kabel al in de grond heeft gelegd en op de juiste plek naar boven laat komen. Strip als eerste de buitenmantel van de kabel tot een lengte van ongeveer 10 tot 15 centimeter. Dit kunt u doen met behulp van een kabelmes. Let er daarbij wel op dat u niet te diep knipt en de stalen omvlechting beschadigd.

Illustratie van het strippen van de buitenmantel Illustratie van het strippen van de buitenmantel

Stap 3: Knip de stalen omvlechting weg

Nadat u de buitenmantel heeft weggeknipt ziet u de stalen omvlechting zitten. Deze omvlechting knipt u weg vanaf hetzelfde punt als de buitenmantel. Met behulp van een zijkniptang kunt u dit wegknippen. Let op dat u niet de aardlitze of aders wegknipt, deze heeft u namelijk nog nodig.

Illustratie van het knippen van de stalen omvlechting Illustratie van het knippen van de stalen omvlechting

Stap 4: Snijd de binnenmantel weg

Na het strippen van de buitenmantel, kunt u de grijze binnenmantel verwijderen. Met behulp van een kabelmes kunt u deze binnenmantel wegsnijden. Let er daarbij op dat u niet de isolatie beschadigt van de onderliggende aders. Zorg er ook nu voor dat u de aardlitze niet wegknipt.

Illustratie van het wegsnijden van de binnenmantel Illustratie van het wegsnijden van de binnenmantel

Stap 5: Knip de uiteinde van de aders

Om uiteindelijk een verbinding te kunnen maken, door de aders bijvoorbeeld in een kroonsteentje te plaatsen, moet u de uiteinde van de aders strippen. Met behulp van een striptang kunt u deze aders strippen.

Illustratie van strippen van de aders Illustratie van strippen van de aders

Stap 6: Wikkel isolatietape over de aardlitze heen

Vervolgens neemt u de geel/groene isolatietape, deze wikkelt u eerst 2 tot 3 slagen om de buitenmantel, daarna wikkelt u deze direct door over de vrijgekomen aardlitze tot circa 1cm van het einde.

Isolatietape Isolatietape

How to grondkabel strippen

Geeft u de voorkeur aan meer beeldende uitleg? Dan is deze how to video zeer geschikt. Bekijk hier stap voor stap hoe u een 2-aderige grondkabel stript.

Benodigdheden