TOP

Wat is de geschikte kleurtemperatuur (Kelvin)?

Heeft u een nieuwe lichtbron nodig, maar weet u niet hoe en welke lichtkleur u moet kiezen? Kelvin is de waarde waarmee de kleurtemperatuur van een lichtbron wordt uitgedrukt. De kleurtemperatuur van verlichting is de warmte van het licht. Dit heeft niets te maken met hoe warm de lamp wordt, maar of het licht warm of koud oogt. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder en witter het licht is. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer en geler de kleur van de lichtbron.

De verschillen tussen kleurtemperaturen

Kelvin verwijst naar de kleurtemperatuur van uw LED verlichting. Hoe hoger het getal, hoe kouder de kleur van uw verlichting zal zijn. 1800 Kelvin is bijvoorbeeld de kleurtemperatuur van een klein kaarsje en geeft een geel licht. Lampen tussen 2200 en 2700 Kelvin hebben dan weer een warm wit licht en zijn erg geschikt voor uw woning. In kantoren en openbare gebouwen wordt vaak een koudere lichtkleur toegepast (3000K – 4000K). Op plaatsen waar helder licht nodig is, zoals in magazijnen en fabrieken, worden vaak lichtbronnen met hogere kleurtemperaturen toegepast (4000K – 6000K).

Andere toepassingen

Voor de keuken is een wit licht van ongeveer 3000 Kelvin aan te raden, net zoals voor de badkamer. In deze ruimtes wilt u functionele verlichting. In de keuken heeft u op die manier neutraal licht om te koken, terwijl u in de badkamer een helder licht heeft om nauwkeurig uw make-up aan te brengen of u te scheren. In de woonkamer gaat u voor LED verlichting dat wat warmer is, zoals 2700 Kelvin, voor een ontspannen en intieme sfeer. Aan het looppad buiten gaat u voor ongeveer 5000 Kelvin; een wit licht dat de weg naar uw woning leidt.

Schema ter veruidelijking van de kleutemperaturen Schema ter veruidelijking van de kleutemperaturen

Meest verkochte lampen in 2200, 2700, 3000, 4000 en 6500K