TOP

Wat is het verschil tussen een grondkabel en installatiekabel?

Bij het uitleggen van welke grondkabels er zijn is het eerst van belang om te weten wanneer een kabel een grondkabel wordt genoemd. Het komt namelijk voor dat mensen een installatiekabel of buitenkabel als grondkabel zien. Dit is echter niet hetzelfde als een grondkabel en kan niet voor dezelfde functie gebruikt worden. Wat is dan het verschil tussen deze twee kabels?

Wat is het verschil? | Waaraan herkent u een kabel? | Video uitleg verschil grondkabel installatiekabel | Alle soorten kabels

Wat is het verschil?

Heel kort gezegd is een installatiekabel of buitenkabel voor een verbinding bovengronds en een grondkabel voor een verbinding onder de grond. Het is soms lastig te herkennen wat het verschil is aangezien ze erg op elkaar lijken. Het zijn beide samengestelde kabels (2 t/m 8 aders) met een weerbestendige mantel (niet waterdoorlatend brandvertragende PVC buitenmantel). Toch is er wel degelijk een verschil. Dit zit hem in het volgende aspect:

Aardscherm

Een grondkabel heeft aan de binnenkant, direct onder de buitenmantel, een gegalvaniseerde staaldraadomvlechting of een loodmantel. Ook wel aardscherm genoemd. Dit is ter bescherming van de aders, zoals mechanische belasting. Een grondkabel is dus altijd voorzien van deze extra bescherming. Bovendien zit er in deze aardscherm een zogeheten aardlitze, wat fungeert als een aardleiding. Een installatiekabel bevat dit niet.

Illustratie van een installatiekabel en grondkabel Illustratie van een installatiekabel en grondkabel

Meest verkochte installatiekabels

Waaraan herkent u een kabel?

Het verschil tussen een installatiekabel en een grondkabel is aan de buitenkant niet altijd goed te zien, aangezien het verschil hem in de binnenkant van de kabel zit. Er is echter nog een manier. U kunt het verschil namelijk ook herkennen aan de benamingen van de kabels. Zo noemt men een installatiekabel; YMVK of XMVK. Aangezien het verschil de aardscherm is, wordt een grondkabel YMVK-as of XMVK-as genoemd. AS staat hierbij als afkorting voor aardscherm.

  1. Bovengrondse buitenkabel / installatiekabel of YMVK of XMVK
  2. Ondergrondse grondkabel, YMVK-as of XMVK-as

Bekijk het verschil tussen YMVK en XMVK

Illustratie van installatiekabels en grondkabels Illustratie van installatiekabels en grondkabels

Meest verkochte grondkabels

Video uitleg verschil grondkabel installatiekabel

Geeft u de voorkeur aan meer beeldende uitleg? Bekijk dan onderstaande video. Marijn vertelt u in deze video het verschil tussen grondkabels en installatiekabels.

Alle soorten kabels

Er zijn dus een aantal verschillende kabels, waaronder installatiekabels en grondkabels. Bekijk hieronder alle verschillende kabels:

Bekijk alle YMVK installatiekabels

Bekijk alle XMVK installatiekabels

Bekijk alle YMVK-as grondkabels

Grondkabels en installatiekabels op een rij Grondkabels en installatiekabels op een rij