TOP

Wat is het verschil tussen YMVK en XMVK?

Bij het uitleggen van welke grondkabels er zijn is het eerst van belang om te weten wat het verschil is tussen YMVK en XMVK. Deze twee soorten kabels verschillen namelijk en zijn geschikt voor verschillende toepassingen. Wat is het verschil?

Wat is het verschil? | XMVK versus XMVK-as | YMVK versus YMVK-as | Alle soorten kabels

Wat is het verschil?

Het verschil tussen de YMVK en XMVK kabels ligt op het gebied van drie aspecten: isolatiedikte, kwaliteit en toepassing.

De isolatiedikte van de XMVK kabel is altijd 0,6mm en die van een YMVK kabel minstens 0,7mm. Een YMVK kabel is dus dikker, wat betekent dat deze kabel beter is geïsoleerd. Bovendien is de YMVK-kabel ook moeilijk brandbaar (mb). YMVK kabels worden daarom ook wel YMVKmb kabels genoemd. YMVK kabels zijn geschikt voor laagspanningsvoedingen en stuurstroom tot 1kV.

XMVK kabels worden voornamelijk gebruikt voor lichte voedingen tot 450/750V. Ze zijn dunner en minder goed geïsoleerd, maar zijn daardoor ook makkelijker verwerkbaar. XMVK kabels zijn bovendien niet geschikt voor het bundelen.

Ook deze twee soorten kunt u onderscheiden in twee vormen:

Illustratie van de verschillen tussen YMVK en XMVK Illustratie van de verschillen tussen YMVK en XMVK

XMVK versus XMVK-as

Er bestaan twee soorten: XMVK en XMVK-as.

Beide soorten kabels zijn geschikt voor enkelvoudige verbindingen in de woningbouw, utiliteitsbouw, bedrijfsruimtes en dergelijke, bijvoorbeeld voor aansluiting van verlichting en stopcontacten. Deze kabels zijn licht, hebben een kleine buitendiameter en een kleine buigstraal. De grijze mantel van beide XMVK-kabels bestaat uit PVC, de isolatie uit XLPE (gevulcaniseerde polyetheen), de aders zijn samengeslagen. 

Het verschil tussen de twee soorten is de plek van plaatsing. De XMVK-as grondkabel kan namelijk ook direct in de grond gelegd worden. Dat komt omdat de XMVK-as grondkabel een omvlechting heeft die bestaat uit gegalvaniseerde staaldraden met daarbij een aardlitze. Deze draad wordt gebruikt als aardleiding. De omvlechting en aardlitze worden ook wel aardscherm genoemd. De XMVK installatiekabel is alleen geschikt voor verbindingen boven de grond.

Illustratie van het verschil tussen XMVK en XMVK-as Illustratie van het verschil tussen XMVK en XMVK-as

Meest verkochte XMVK installatiekabels

YMVK versus YMVK-as

Ook bij de YMVK kabels bestaan er twee soorten: YMVK en YMVK-as.

Beide YMVK-kabels zijn voedingskabels voor laagspanningsinstallaties tot 1000V. De kabel is geschikt voor alle ruimtes in de woning, ook voor vochtige ruimtes en vooral daar waar hoge eisen worden gesteld aan brandveiligheid. De maximale continue geleidertemperatuur mag 90°C bereiken en mag tijdelijk overbelast worden tot 130°C. De minimale installatietemperatuur is 0°C. De mantel is van PVC mb, de isolatie van XLPE. De nominale spanning is 600/1000V.

YMVK kan zowel vast gemonteerd worden in het zicht door middel van beugels of op verhoogde zadels, alsook in de grond in speciaal daarvoor bestemde kokers, goten of kanalen. Installatie in kabelbundels is ook mogelijk.

Het verschil tussen de twee YMVK-kabels is dat de YMVK-as grondkabel ook direct in de grond gelegd mag worden. Deze kabel beschikt namelijk over een aardscherm. De YMVK installatiekabel is geschikt voor verbindingen boven de grond.

illustratie van het verschil tussen YMVk en YMVK-as illustratie van het verschil tussen YMVk en YMVK-as

Meest verkochte YMVK(-as) kabels

Alle soorten kabels

Er zijn dus een aantal verschillende kabels, waaronder installatiekabels en grondkabels. Bekijk hieronder alle verschillende kabels:

Bekijk alle YMVK installatiekabels

Bekijk alle XMVK installatiekabels

Bekijk alle YMVK-as grondkabels

Grondkabels en installatiekabels Grondkabels en installatiekabels