TOP

Welke lichamelijke klachten kan ik van koolmonoxide krijgen?

Koolmonoxide kan ontzettend gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Maar welke klachten kunt u precies krijgen van koolmonoxide? En wat zijn de dingen waar u kunt herkennen dat er koolmonoxide in huis is? U leest het hier op deze pagina.

Welke klachten geeft koolmonoxide? | Hoe kan ik koolmonoxide herkennen? | Meer brandmelders

Welke klachten geeft koolmonoxide?

Van teveel koolmonoxide in uw bloed kunt u enorme klachten krijgen. Koolmonoxide wordt namelijk 250 keer sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Hierdoor krijgen uw vitale organen te weinig zuurstof.

In eerste instantie lijkt een koolmonoxidevergiftiging op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voelt u zich verward en/of slaperig en krijgt u een versnelde hartslag. Bij een te hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

Bekijk alle koolmonoxidemelders

Hoe kan ik koolmonoxide herkennen?

Waar kunt u koolmonoxide los van de koolmonoxidemelder nog meer aan herkennen?

  • Wanneer uw gastoestel (geiser, CV-installatie, gaskachel etc.) niet meer goed werkt ontstaat er een grotere vlam in plaats van een blauwe vlam. Dit duidt op een onvolledige verbranding en het ontstaan van koolmonoxide.
  • Wanneer de afvoer van uw installatie niet goed werkt ontstaat er waterdamp waardoor ramen gaan beslaan. Ook dit is een teken van een probleem met uw gasinstallatie en is een indicatie voor het ontstaan van koolmonoxide.
  • De concentratie CO op de koolmonoxidemelder vertelt u of er koolmonoxide in de lucht hangt.

Bekijk alle koolmonoxidemelders

Meer brandmelders

Voor optimale brandveiligheid is het van belang dat koolmonoxidemelders combineert met zowel rookmelders als hittemelders. Alle drie detecteren ze namelijk een ander gevaar.