Tijdens verschillende activiteiten, heb je behoefte aan verschillende soorten licht. Zo heb je tijdens het televisie kijken niet zo’n fel licht nodig als wanneer je op de bank een boek leest. Bij een gezellig etentje of wanneer je aan je laptop werkt, is gedimd licht fijner dan wanneer je schrijft, de was vouwt of aan het werk bent. Met een dimmer kun je voldoen aan al die verschillende licht-behoeftes. Een dimmer is daarom dus onmisbaar in huis. Deze blog bevat een stappenplan over het installeren van een dimmer.

Controleer eenvoudig de lichtintensiteit

Draaidimmer Door het draaien aan of het drukken op een dimmer, controleer je heel makkelijk de lichtintensiteit. Bovendien is het heel erg makkelijk om een dimmer te installeren. In het volgende stappenplan leggen we je in het kort uit hoe dit werkt.

Stap 1: Koop de juiste dimmer

Welke dimmer moet je aansluiten om jouw lamp te kunnen bedienen? Dat is afhankelijk van het type lamp (LED, gloeilamp, halogeen, etc.) maar ook van het type schakelaar.

Ga je meerdere lampen met 1 schakelaar bedienen? In ons eerdere stappenplan over schakelaars aansluiten, vind je meer informatie over de verschillende soorten schakelaars.

Let er ook op dat de wattage van de dimmer gelijk is aan het vermogen van de lamp.

Stap 2: Lichtschakelaar verwijderen

Haal het afdekkapje van de schakelaar en schroef de schakelaar los.

Stap 3: Dimmer aansluiten

1. Een enkelpolige- of tweepolige schakelaar

Bevestig de bruine draad aan de dimmer bij aansluitpunt L-in. Bevestig de zwarte draad bij aansluitpunt L-out. Verbind de blauwe draden met een rapidklem.

Installeer hierna de schakelaar, het afdekkapje en de dimmerknop.

2. Een wisselschakelaar

Bevestig de bruine draad hetzelfde als bij een enkelpolige- of tweepolige schakelaar. Bij deze schakelaar heb je 2 zwarte draden. Bevestig de draad tussen de lamp en de dimmer aan de dimmer (bij L-out). Bevestig ook de tweede zwarte draad die zorgt voor de verbinding van de schakelaars. Verbind de blauwe draden weer met een rapidklem.

Installeer hierna de schakelaar, het afdekkapje en de dimmerknop.

3. Een snoerdimmer

Deze installeer je bijvoorbeeld halverwege bij een staande lamp.

Stap 4: Controleer de dimmer

Controleer of de dimmer goed werk door de stroom er weer op te zetten.

Dimmer sfeer

Voor meer informatie over het installeren van dimmers of voor het kiezen van de juiste dimmer, kun je contact met ons opnemen: 0412 - 61 55 52 / info@elektrototaalmarkt.nl