De badkamer is een van de gevaarlijkste ruimtes in huis als het gaat om elektriciteit. In deze ruimte wordt heel wat water gebruikt en je wilt natuurlijk geen schok krijgen als je in bad stapt. Daarom worden er hoge eisen gesteld aan de toepassing van beschermingsleidingen, aardlekschakelaars en vereffeningsleidingen. Lees meer over het aarden van de badkamer in deze blog.

De leidingen

Water is een enorm goede elektrische geleider, daarom is het erg belangrijk om alles te aarden in de badkamer. In de badkamer zitten verschillende leidingen: waterleidingen, gasleidingen en CV leidingen. Het is van belang dat alle metalen leidingen geaard worden, dit om veiligheid te garanderen.

De badkamer aarden

JMV heeft een uitgebreid assortiment aan aardingsmaterialen die voldoen aan de hoge Nederlandse normen. Hieronder een overzicht van wat er allemaal geaard dient te worden om veiligheid in de badkamer te garanderen.

AardklemA: Badkamervloer
Voor het effectief aarden van de vloer (met een metalen wapening) in de badkamer biedt een aardmat of aardnet de oplossing. Ook zwaluwstaart platen dienen geaard te worden.

B: Designradiator
Door middel van een radiatorklem of design radiatorklem kan een (design) radiator worden geaard.

C: Douchegoot
Ook deze dient geaard te worden door middel van een geïntegreerde klem.

D: Mengkraan
Metalen leidingen dienen geaard te worden.

E: Mengkraan
Ook een stalen bad en whirlpool dienen geaard te worden.

F: Afvoer
Afhankelijk van het type afvoer dient deze ook geaard te worden voor wastafels, kranen en metalen wasbakken.

G: Afvoer
Aarding van het RVS afvoerputje

H: Metalen kozijn van deur
Stalen kozijnen dienen geaard te worden

Naast deze hele rij producten die wel geaard dienen te worden, zijn er ook verschillende procuten in de badkamer die niet geaard hoeven te worden. Deze badkamer producten hoeven niet te worden geaard:

  • Ophanghaken
  • Handdoek- en toiletrolhouders
  • Deurknoppen
  • Scharnieren
  • Raam- en deurkozijnen
  • Geleidende stankafsluiters (sifons) van kunststofbaden en douchebakken