Tijdens de bouw, uitbreiding of renovatie dienen in het afwerkstadia schakelaars en stopcontacten geïnstalleerd te worden. Er zijn verschillende soorten inbouwdozen, ieder geschikt voor een eigen situatie. Hoe weet je welke inbouwdoos geschikt is? In deze blog geven we je tips voor het kiezen van de juiste inbouwdoos/centraaldoos.

De juiste inbouwdoos

Ga je eigenhandig aan de slag met het aanleggen van elektra? Dan dien je bij het plaatsen van inbouw schakelmateriaal altijd een inbouwdoos te gebruiken. Hierin wordt al het schakelmateriaal weggewerkt. Voordat je aan de slag gaat dien je eerst de juiste inbouwdoos te kiezen. Het type inbouwdoos is afhankelijk van de soort wand waarin deze wordt geplaatst. Stel het soort muur vast en kies vervolgens uit een van de volgende inbouwdozen. 

Traditionele inbouwdozen

Traditionele inbouwdozen zijn geschikt voor montage in materialen zoals kalkzandsteen, massief gips en gasbeton. De grootte van de traditionele inbouwdoos is afhankelijk van het aantal stopcontacten en schakelaars je wilt plaatsen. Naast enkele inbouwdozen zijn er ook duo inbouwdozen. Zo'n duo inbouwdoos, ook wel dubbele inbouwdoos genoemd, is geschikt voor het installeren van 2- of 3- voudige contactdozen op één steen.

Inbouwdoos

Hollewand inbouwdozen

Hollewand inbouwdozen zijn geschikt voor montage in open en gesloten holle wanden. Deze worden met haken in de muur verankerd die tevoorschijn komen door middel van een schroefvatting. Op die manier blijft de hollewand inbouwdoos op zijn plaats zitten. Naast gewone hollewandozen zijn er ook brandveilige hollewandozen.

Schoonmetselwerk inbouwdozen

Wanneer je bijvoorbeeld buiten in schoonmetselwerk een inbouwdoos wilt plaatsen maak je vanzelfsprekend gebruik van een schoonmetselwerk inbouwdoos. De meeste schoonmetselwerk inbouwdozen zijn vierkant omdat ze met deze vorm precies in een stenen muur passen.Inbouwdoos

Centraaldoos

In een centraaldoos werk je net als in een inbouwdoos het schakelmateriaal weg, echter verwerk je een centraaldoos in het plafond. Daarnaast kun je aan een centraaldoos met behulp van haakjes ook een lamp ophangen.Centraaldoos

Tips voor het plaatsen van een inbouwdoos

  • Wil je er zeker van zijn dat de inbouwdoos op de juiste plek komt te zitten? Maak dan gebruik van een aftekenmal
  • Het naast elkaar plaatsen van meerdere dozen moet om veiligheidsredenen vermeden worden. Kies liever een meervoudige doos dan meerdere enkele dozen.

Wil je graag persoonlijk advies over inbouwdozen? Neem dan telefonisch contact op met onze adviseurs op 0412-615552 of stuur een mail naar info@elektrototaalmarkt.nl.