Lumen (lm) is de som van al het uitgestraalde licht ongeacht de richting waarin het licht straalt. Lux (lx) is de hoeveelheid licht (lumen) dat op een bepaald oppervlak komt. 1 Lux = 1 Lumen/m2. 

Lumen

Waarschijnlijk de meest gebruikte van de drie termen. Lumen is heel simpel gezegd de som van al het uitgestraalde licht ongeacht de richting waarin het licht straalt.
Bij het bepalen hoeveel lumen een lichtbron uitstraalt wordt er rekening gehouden met het menselijke oog. Dit is noodzakelijk omdat mensen bepaalde kleuren beter zien dan andere. Wij mensen zijn het meest gevoelig voor groen-geel (golflengte 550nm) en bijvoorbeeld nauwelijks voor ultraviolet (<450nm) en infrarood (700nm). Daarom wordt er rekening gehouden met het menselijke oog bij het bepalen van de hoeveelheid lumen.. 
 

Lux

Dit is ook een eenheid van lichtsterkte. De hoeveelheid Lux zegt in feite hoeveel licht (lumen) er op een bepaald oppervlak terecht komt. Daarmee is het wellicht de meest veelzeggende eenheid van de drie. Door overheden en andere instanties worden wensen op het gebied van licht het meest uitgedrukt in de hoeveel licht die nodig is op een bepaalde plek; om bijvoorbeeld goed te kunnen werken of wat noodzakelijk is voor de veiligheid.

Verschil tussen lumen en lux.

Het verschil tussen lumen en lux is dus dat lux rekening houdt met de oppervlakte waarover het licht verspreid wordt. Een lichtbron van 1000 lumen, verspreid over 1 m², verlicht die vierkante meter met 1000 lux. Dezelfde 1000 lumen, verspreid over 10 m², verlicht die oppervlakte met slechts 100 lux.