TOP

Hoe sluit u een combinatie schakelaar-wandcontactdoos 1-polig aan?

Bent u van plan een combinatie schakelaar-wandcontactdoos aan te sluiten, maar weet u niet (meer precies) hoe dit moet? Wij leggen u het hier haarfijn uit. Lees ons uitgebreide stappenplan waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe u een combinatie schakelaar-wandcontactdoos (WCD) met wisselschakelaar aansluit. Mocht u na het lezen van het stappenplan nog graag extra beeld erbij willen hebben, dan kunt u ook onze how-to-install video's onderaan de pagina bekijken.

Bekijk de how-to-install video van: Busch-Jaeger | Jung | Gira | Hager Berker | Niko | Schneider Electric Merten | Peha

Stappenplan

Een combinatie stopcontact met wisselschakelaar is ontzettend praktisch. De naam geeft het eigenlijk al weg; u heeft op één plek de beschikking over een stopcontact en u kunt een lamp aan- of uitzetten. Dit soort combinatie stopcontacten zijn erg handig in onder andere de hal waar u licht wilt schakelen en bijvoorbeeld uw stofzuiger wilt aansluiten.

Stap 1: Schakel de stroom uit

Voordat u de combinatie schakelaar-wandcontactdoos gaat aansluiten zorgt u ervoor dat u de stroomtoevoer uitzet door de zekering of groepsschakelaar in de meterkast uit te zetten. Weet u niet op welke groep de schakelaar is aangesloten? Zet dan de hoofdschakelaar uit.

Stap 2: Strip de draden

Uit de inbouwdoos in de muur komen vier draden: een bruine fasedraad, een geel/groene aardedraad, een blauwe nuldraad en een zwarte schakeldraad. Zorg dat u de draden stript, zodat ze niet buiten de contactpunten blootliggen.

Stap 3: Steek de draden in de combinatie schakelaar-WCD

Verwijder de centraalplaat van het basiselement. Pak de blauwe nuldraad en steek deze via de achterkant van het basiselement (meestal) links in het midden onder het schroefje. Door het schroefje aan te draaien zet u de draad vast. Vervolgens pakt u de bruine fasedraad en steekt deze op dezelfde manier aan de andere kant (meestal) rechts in het midden vast. De zwarte schakeldraad steekt u (meestal) bovenin onder het schroefje vast aan de kant van de bruine fasedraad. De aardedraad steekt u (meestal) beneden in het midden onder het schroefje vast.

Let op: bij sommige merken zitten de openingen op een andere plek. Let dus goed op waar u de draden in steekt! Bent u niet zeker van uw zaak? Bekijk dan de how-to-install video van uw merk combinatie schakelaar-WCD.

Tip

Zitten de draden niet goed vast of heeft u de draden te ver gestript? Dan kunt u de draden eenvoudig weer losmaken door de schroefjes los te draaien.

Stap 4: Plaats de combinatie schakelaar-WCD

Nu kunt u de combinatie schakelaar-WCD in de inbouwdoos plaatsen. Houd de combinatie een beetje schuin zodat de schroefjes van de inbouwdoos in de combinatie schakelaar-WCD passen. Positioneer daarna de combinatie schakelaar-WCD recht. Draai vervolgens de schroefjes goed vast zodat het combinatie stopcontact stevig tegen de inbouwdoos aanklemt.

Stap 5: Plaats de centraalplaat terug

Plaats de centraalplaat terug op de combinatie schakelaar-WCD. Door het schroefje of de schroefjes aan te draaien zet u deze centraalplaat vast.

Stap 6: Schakel de stroom weer in

Nadat u de combinatie schakelaar-WCD heeft aangesloten en geplaatst schakelt u de stroom weer in. Het stopcontact met schakelaar is klaar voor gebruik!

How to video's combinatie schakelaar-wandcontactdoos 1-polig aansluiten

Geeft u de voorkeur aan meer beeldende uitleg? Dan zijn onze how to video's ideaal voor u. In deze video's ziet u stap voor stap hoe u een combinatie schakelaar-wandcontactdoos met wisselschakelaar 1-polig aansluit. Kijk eerst welk merk combinatie schakelaar-WCD u heeft en bekijk vervolgens de video van Busch-Jaeger, Jung, Gira, Hager Berker, Niko, Schneider Electric Merten of Peha!

Busch-Jaeger

Jung

Gira

Hager Berker

Niko

Schneider Electric Merten

Peha