TOP

Hoe sluit u een dimmer in een basisschakeling aan?

U wilt een dimmer in een basisschakeling gaan aansluiten, maar weet niet precies hoe dit (ook alweer) moet. Wij helpen u daarbij. Met behulp van een stappenplan leggen wij u precies uit hoe u een dimmer in een basisschakeling aansluit. Wilt u dit liever in een van onze video’s bekijken? Dan kunt u onderaan de pagina de how-to-install video’s van de verschillende topmerken bekijken.

Stappenplan

Allereerst, wat houdt een dimmer in een basisschakeling aansluiten in? 1-polig wilt zeggen dat u met één dimmer één lamp kunt bedienen. Een 1-polige schakeling kunt u in kleine en droge ruimtes gebruiken zoals in de slaapkamer, toilet en zolder.

Stap 1: Schakel de stroom uit

Voordat u de dimmer gaat aansluiten zorgt u ervoor dat u de stroomtoevoer uitzet door de zekering of groepsschakelaar in de meterkast uit te zetten. Weet u niet op welke groep de dimmer is aangesloten? Zet dan de hoofdschakelaar uit.

Stap 2: Strip de draden

Uit de inbouwdoos in de muur komen een zwarte schakeldraad en een bruine fasedraad. Bij de merken Niko en Jung komt er naast deze twee draden ook nog een blauwe nuldraad uit de muur. Zorg dat u de draden op de juiste lengte stript. Dit is afhankelijk van welk merk schakelaar u in bezit heeft:

Niko en Schneider Electric = 3mm; Busch-Jaeger en Jung = 5mm; Gira Hager Berker = 15mm

Stap 3: Steek de draden in de dimmer

Pak de bruine fasedraad en steek deze in de opening bij de 'L' (soms ook als pijltje aangegeven). Vervolgens steekt u de zwarte schakeldraad in de opening bij het golfje. Wanneer u ook gebruik maakt van een blauwe nuldraad, steekt u deze bij de opening erin bij de 'N'. Deze draden kunt u vastzetten door de schroefjes aan te draaien met behulp van een schroevendraaier.

Let op: bij sommige merken zitten deze openingen en tekens op een andere plek. Let dus goed op waar u de draden insteekt. Het is belangrijk dat er een verbinding wordt gemaakt tussen de blauwe draden en dat er een verbinding wordt gemaakt tussen de zwarte schakeldraad en de bruine fasedraad. Bent u niet zeker van uw zaak? Bekijk dan de how-to-install video van uw merk.

Tip

Zitten de draden niet goed vast of heeft u de draden te ver gestript? Dan kunt u de draden eenvoudig weer losmaken door de schroefjes op de achterkant van de dimmer weer los te draaien.

Stap 4: Plaats de dimmer

Nu kunt u de dimmer in de inbouwdoos plaatsen. Houd de dimmer een beetje schuin zodat de schroefjes van de inbouwdoos in de dimmer passen. Positioneer daarna de dimmer recht. Draai vervolgens de schroefjes goed vast zodat de dimmer stevig tegen de inbouwdoos aanklemt. 

Stap 5: Schakel de stroom weer in

Nadat u de dimmer heeft aangesloten en geplaatst schakelt u de stroom weer in. De dimmer is klaar voor gebruik! 

How to video's dimmer in een basisschakeling aansluiten

Geeft u de voorkeur aan meer beeldende uitleg? Dan zijn onze how to video's ideaal voor u. In deze video's ziet u stap voor stap hoe u een dimmer in een basisschakeling aansluit. Kijk eerst welk merk schakelaar u heeft en bekijk vervolgens de video van Busch-Jaeger, Jung, Hager Berker, Niko, Schneider Electric Merten of Peha!

Busch-Jaeger - 6523 U-102

Busch-Jaeger - 6523 UR-103

Jung - 1224LEDUDE

Jung - 224LEDUDD

Gira

Hager Berker

Niko

Schneider Electric Merten