TOP

Hoe sluit u een wisselschakelaar in een wisselschakeling aan?

Wilt u een wisselschakelaar in een wisselschakeling aansluiten, maar weet u niet (meer precies) hoe dit moet? Dan helpen wij u daar graag bij. Met behulp van een uitgebreid stappenplan en beeldmateriaal helpen wij u bij het aansluiten van een wisselschakelaar in een wisselschakeling. Onderaan deze pagina vindt u de how-to-install video's van de schakelaar van onze topmerken!

Bekijk de how-to-install video van: Busch-Jaeger | Jung | Gira | Hager Berker | Niko | Schneider Electric Merten | Peha

Stappenplan

Om te beginnen, wat houdt dit eigenlijk in; een wisselschakelaar in een wisselschakeling aansluiten? Dat wil zeggen dat u met twee wisselschakelaars op verschillende plekken één lamp kunt schakelen. U kunt bijvoorbeeld beneden en boven bij de trap dezelfde lamp in de hal aan en uit zetten.

Stap 1: Schakel de stroom uit

Voordat u de schakelaar gaat aansluiten zorgt u ervoor dat u de stroomtoevoer uitzet door de zekering of groepsschakelaar in de meterkast uit te zetten. Weet u niet op welke groep de schakelaar is aangesloten? Zet dan de hoofdschakelaar uit.

Stap 2: Strip de draden

U heeft bij het aansluiten één inbouwdoos (inbouwdoos A) waar een bruine fasedraad en twee zwarte schakeldraden uitkomen. Uit de andere inbouwdoos (inbouwdoos B) komen drie zwarte schakeldraden. Zorg dat u deze draden op de juiste lengte stript. Dit is afhankelijk van welk merk schakelaar u in bezit heeft:

Hager Berker, Gira, Schneider Electric Merten en Peha = 11mm; Busch-Jaeger en Niko = 12mm; Jung = 15mm.

Stap 3: Sluit schakelaar A aan in inbouwdoos A

Begin met het aansluiten van de eerste schakelaar (schakelaar A) in inbouwdoos A. Draai de schakelaar om en steek de bruine fasedraad (meestal) bovenin bij het 'L' symbool. Vervolgens steekt u beide zwarte schakeldraden (meestal) onderin de openingen bij de pijltjes. De draden klikken daarbij vanzelf vast.

Let op: bij sommige merken zitten deze openingen op een andere plek. Het is belangrijk dat de bruine fasedraad wordt aangesloten bij het teken 'L'. De twee zwarte schakeldraden worden in de volgende stap verbonden met schakelaar B. 

Let op: bij sommige merken zitten deze openingen op een andere plek. Let dus goed op waar u de draden insteekt. Het is belangrijk dat de bruine fasedraad wordt aangesloten bij het teken 'L'. De twee zwarte schakeldraden worden in de volgende stap verbonden met schakelaar B. Bent u niet zeker van uw zaak? Bekijk dan de how-to-install video van uw merk.

Stap 4: Sluit schakelaar B aan in inbouwdoos B

Van de drie zwarte schakeldraden heeft u er zojuist twee aangesloten aan schakelaar A. Steek deze twee zwarte draden (meestal) onderin de openingen bij de pijltjes van tweede schakelaar. De derde zwarte schakeldraad gaat naar de lamp die u wilt aansluiten. Deze steekt u (meestal) bovenin bij het 'L' symbool.

Let op: ook hier kunnen de openingen per merk verschillen. Belangrijk is dat de zwarte schakeldraad afkomstig van de lamp wordt aangesloten bij het teken 'L'. Daarnaast dienen de twee zwarte schakeldraden tussen inbouwdoos A en B te zijn verbonden.

Tip

Zitten de draden niet goed vast of heeft u de draden te ver gestript? Dan kunt u de draden eenvoudig weer losmaken via de knopjes op de achterkant van de schakelaar.

Let op: Let ook hier goed op waar u de draden insteekt. Het is belangrijk dat de zwarte schakeldraad afkomstig van de lamp wordt aangesloten bij het teken 'L'. Ook is het belangrijk dat de twee zwarte schakeldraden tussen inbouwdoos A en B zijn verbonden. Bent u niet zeker van uw zaak? Bekijk dan de how-to-install video van uw merk.

Stap 5: Plaats de schakelaar

Nu kunt u de schakelaar in de inbouwdoos plaatsen. Houd de schakelaar een beetje schuin zodat de schroefjes van de inbouwdoos in de schakelaar passen. Positioneer daarna de schakelaar recht. Draai vervolgens de schroefjes goed vast zodat de schakelaar stevig tegen de inbouwdoos aanklemt. Werk de schakelaar af met een geschikte bedieningswip en een bijpassend afdekraam.

Stap 6: Schakel de stroom weer in

Nadat u de schakelaar heeft aangesloten en geplaatst schakelt u de stroom weer in. De schakelaar is klaar voor gebruik! 

How to video's wisselschakelaar in een wisselschakeling aansluiten

Geeft u de voorkeur aan meer beeldende uitleg? Dan zijn onze how to video's ideaal voor u. In deze video's ziet u stap voor stap hoe u een wisselschakelaar in een wisselschakeling aansluit. Kijk eerst welk merk schakelaar u heeft en bekijk vervolgens de video van Busch-Jaeger, Jung, Gira, Hager Berker, Niko, Schneider Electric Merten of Peha!

Busch-Jaeger

Jung

Gira

Hager Berker

Niko

Schneider Electric Merten

Peha

Onze meest populaire wisselschakelaars