TOP

Wat is de kleurweergave-index? (CRI)

Wanneer u verschillende lampen aan het bekijken bent komt u waarschijnlijk ook de kleurweergave-index tegen, ook wel CRI genoemd. Wat betekent CRI en waar heeft u het voor nodig? CRI is een afkorting voor Color Rendering Index en zegt iets over hoe de kleuren van een lichtbron worden weergegeven. Deze index geeft weer hoe goed een lichtbron in staat is natuurgetrouw de kleuren van verlichte objecten weer te geven. Hoe hoger de waarde, hoe beter de verlichting de kleuren toont.

Hoe kies ik de juiste CRI? | CRI versus Kelvin | CRI versus LED

Hoe kies ik de juiste CRI?

De kleurweergave-index wordt aangeduid met waardes tussen de 0 en 100Ra. Hoe hoger de CRI, hoe beter de lamp kleuren weergeeft.

< 60: Slecht, kleurweergave wijkt af van kleurechtheid. Toepassen waar kleurweergave niet van belang is (bijvoorbeld buitenverlichting)

60-80: Matig, kleurweergave kan afwijken van kleurechtheid

80-90: Goed, kleurweergave relatief natuurgetrouw

90-100: Uitstekend, natuurgetrouwe kleurweergave

Zo zijn lampen met een kleurweergave tussen de 80-90 geschikt voor bijna alle toepassingen. U kiest voor lampen met een kleurweergave van hoger dan 90 alleen als u werkt in situaties waar de meest nauwkeurige taken uitgevoerd. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld spuitcabines en winkel etalages.

Illustratie ter verduidelijking van de CRI Illustratie ter verduidelijking van de CRI

CRI versus Kelvin

Een veelvoorkomende vergissing die veel mensen maken is dat ze denken dat kleurweergave-index hetzelfde is als de kleurtemperatuur (Kelvin). Dit is niet het geval. De kleurtemperatuur maakt sfeer, maar heeft geen invloed op de CRI. Zo kan een warm witte lichtbron dezelfde index hebben als een koud witte lichtbron, terwijl kleuren toch anders worden weergegeven.

Lees meer over kleurtemperatuur

CRI versus LED

Er was een tijd dat LED lampen geen goede kleurweergave-index hadden. Dat is tegenwoordig wel anders. LED lampen hebben over het algemeen een CRI die varieert tussen de 80 en 100. Er zijn bovendien zelfs LED lampen die aangeboden worden met zeer hoge kleurweergaven tot CRI 90 - 100. Dit houdt in dat u gewoon kunt overstappen op LED, zonder u zorgen te maken over de kleurweergave.

Bekijk alle LED lichtbronnen

Lees meer over LED lichtbronnen

Hangende lampen Hangende lampen