TOP

Wat is een mobiele airco en hoe werkt het?

Zomers worden steeds warmer en daarmee worden mobiele airco's steeds populairder. Toch heerst er vaak nog veel onduidelijkheid over hoe een mobiele airco nou werkt en wat het eigenlijk kan. Hier leggen we uit wat een mobiele airco is, uit welke componenten het bestaat en hoe deze componenten samen voor verkoeling kunnen zorgen.

Wat is een mobiele airco? | Hoe werkt een mobiele airco?

Wat is een mobiele airco?

Mobiele airconditioners zijn verrijdbare luchtapparaten waarmee warme en vochtige lucht in een bepaalde ruimte weggezogen wordt en via een slang naar buiten afgevoerd wordt. Daarbij wordt gekoelde en ontvochtigde lucht in uw ruimte geblazen. De twee hoofdtaken van een mobiele airco zijn dus het afkoelen van één of meerdere ruimtes én het ontvochtigen van de lucht in uw woning.

Het doel is dus om warmte (en vocht) af te voeren uit een bepaalde ruimte. Daarom bestaat een mobiele airco uit drie onderdelen: koelmiddel, een compressor en een ventilator. Het koelmiddel wordt gebruikt om de lucht af te koelen. Een compressor dient ervoor om dit koelmiddel over te brengen op de ingaande lucht. Als laatst zorgt de ventilator ervoor dat de gekoelde lucht door de gehele ruimte wordt verspreid.

Hoe werkt een mobiele airco?

Het koelproces van een mobiele airco werkt als volgt: de ventilator zuigt warmte en vochtige lucht vanuit de ruimte in de airconditioner. Binnen de mobiele airco wordt lucht afgekoeld door condensatie op koude spoelen. Deze afgekoelde lucht wordt vervolgens weer de ruimte ingeblazen.

Wat tot slot ook erg belangrijk is om te benoemen, is dat een mobiele airco altijd beschikt over een afvoerslang. De warme en vochtige lucht zal ergens moeten blijven, daarom beschikt een mobiele airco over een afvoerslang om deze lucht naar buiten af te voeren. Let wel: de meeste mobiele airco’s worden niet geleverd met een raamafdichting zodat uw ruimte afgesloten blijft voor warme lucht van buiten maar de afvoerslang toch de lucht naar buiten kan afvoeren.