TOP

Wat is ventilatie en waarom is het belangrijk?

Het hebben van een goed functionerend ventilatiesysteem in woningen of bedrijfspanden is van groot belang om de luchtkwaliteit optimaal te houden. Gebouwen zijn tegenwoordig luchtdicht en goed geïsoleerd, waardoor natuurlijke ventilatie alleen vaak niet voldoende is. Lees hier meer over de verschillende ventilatiesystemen voor iedere ruimte. 

Wat is ventilatie? | Waarom is ventilatie belangrijk?

Wat is ventilatie?

Ventilatie is een proces waarbij er frisse lucht in uw woning of bedrijfspand komt en vervuilde, vochtige lucht naar buiten wordt afgevoerd. Ventilatie moet absoluut niet verward worden met dagelijks de ramen openzetten, dat noemen we 'luchten'. Anders dan bij luchten wordt bij ventilatie de lucht continu en automatisch ververst. U kunt zich vast wel voorstellen dat 'frisse lucht' niet voor een lange tijd fris blijft wanneer er niets wordt afgevoerd.

Een continue invoer en uitvoer van lucht door middel van ventilatie is de enige manier om uw huis constant te voorzien van schone lucht. Er zijn verschillende ventilatiesystemen om uw huis constant te voorzien van schone lucht. Er zijn twee verschillende ventilatiesystemen te onderscheiden waarbij het ene systeem enkel gericht is op het afvoeren van vervuilde lucht (mechanische ventilatie) en waarbij het andere systeem voorziet in een continue toe- en afvoer van lucht waarbij de temperatuur van de lucht behouden wordt en er dus geen energie verspild gaat (warmteterugwinunits).

Lees meer over de verschillen tussen mechanische ventilatie en ventilatie door middel van WTW units

Wat is ventilatie? Wat is ventilatie?

Waarom is ventilatie belangrijk?

Afvoeren van vocht

Het ontstaan van vocht in uw ruimte is niet te voorkomen. Koken, douchen, de was doen en zelf ademhalen leidt ongemerkt tot het ontstaan van veel vocht in de binnenlucht. Ook levende mechanismen als dieren en planten produceren vocht. Goede ventilatie zorgt ervoor dat de lucht in uw ruimte ontvochtigd wordt om een gezonde luchtkwaliteit te behouden.

Voorkom schimmelvorming

Niet of onvoldoende ventileren kan ook leiden tot condensvorming op de muren en het plafond. Deze condensvorming kan op zijn beurt weer leiden tot schimmel en dit kan schade geven aan uw woning en meubels.

Tegen vieze geurtjes

Oude en/of vochtige lucht kan ervoor zorgen dat het al snel muf gaat ruiken in huis. Vooral in ruimtes als de keuken of het toilet is het erg belangrijk om vieze lucht af te voeren en een comfortabele lucht te behouden.

Schone lucht in huis

Naast schadelijke stoffen die van binnenuit ontstaan, komen er natuurlijk ook slechte stoffen van buitenaf ons huis binnen (vervuilde lucht door uitlaatgassen).

Beter voor uw gezondheid

Een ongezond binneklimaat kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Vochtige lucht kan gezondheidsproblemen veroorzaken zoals allergieën, luchtwegproblemen en geïrriteerde slijmvliezen, of deze klachten erger maken. Daarnaast is een constante toe- en afvoer van lucht ook belangrijk om slechte stoffen als koolstofmonoxide en huisstofmijt af te voeren. Huisstofmijt komt namelijk vooral voor in muffe, slecht geventileerde ruimtes. 

Het belang van ventilatie tegen het coronavirus

De afgelopen maanden zijn we collectief bezig geweest om het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Gelukkig hebben we door de tijd heen wat meer duidelijkheid gekregen over welke maatregelen en technologieën we op welke wijze in moeten zetten. Zo speelt ventilatie ook een belangrijke rol in de verspreiding van het virus.

Door hoesten, niezen, praten en zelfs uitademen kunnen druppeltjes vocht in de lucht terecht komen. Wanneer een persoon besmet is met COVID-19 kunnen deze druppeltjes ervoor zorgen dat mensen in deze ruimte besmet worden. Wanneer de ruimte niet voorzien is van toevoer van verse lucht en afvoer van oude lucht, blijven deze besmette luchtsbestandsdelen dus hangen: iets wat we absoluut niet willen. Bovendien is het belangrijk dat recirculatie van lucht voorkomen wordt zodat de ziektekiemen zich niet nog sneller verspreiden.

De belangrijkste rol die ventilatie bij kan dragen is dat de toevoer van verse lucht gemaximaliseerd wordt en dat het ventilatiesysteem voorzien is van voldoende en goedwerkende filters die de ziektekiemen uit de lucht kunnen filteren.