Iedereen kan tegenwoordig materiaal kopen om elektrische installaties aan te leggen. Zonder kennis kun je echter niet zomaar aan de slag gaan. Ook wanneer je kennis van enkele jaren geleden dateert, is het handig om de basis van elektriciteit aanleggen nog even op te frissen. Hieronder lees je in 10 globale stappen de basis van elektra aanleggen.

Stap 1: Ontwerp maken

Voordat je daadwerkelijk met stroom aan de gang gaat, is het verstandig om een goed ontwerp te maken waarin je in kaart brengt waar en hoe je alle elektriciteit gaat aanleggen. Denk daarbij aan stopcontacten en schakelaars en elektriciteitsleidingen. Mocht je onverhoopt toch nog tegen iets aanlopen dan kun je altijd een vakman inschakelen.
Maak een overzicht van alle elektradraad en kleurcodes:
- stroomaanvoer > bruin
- stroomafvoer > blauw
- stroomdoorvoer naar een lamp > zwart
- aardedraad > groen/geel

Kabels en draden

Stap 2: Stroomgroep uitschakelen

Zorg altijd dat er geen stroom op de elektrische installatie die je onderhanden gaat nemen zit. Dit doe je door de groep in de groepenkast uit te schakelen.

Stap 3: Centraaldoos

Alle elektriciteitsleidingen van een vertrek monden uit in een centraaldoos. Vanuit hier lopen leidingen naar de lichtpunten, stopcontacten en schakelaars. Is deze centraaldoos er nog niet? Leg deze dan aan.  

Stap 4: Elektriciteit aanleggen

Gebruik de juiste behuizing en dan kun je het eerste deel van de elektricititeitsleiding vanaf de centraaldoos naar de muren aanleggen.

Stap 5: Aftekenen

Teken de positie van de elektriciteitsleidingen, stopcontacten en schakelaars op de muur af. Stopcontacten moeten op minimaal 20cm hoogte zitten van de vloer. Voor een lichtschakelaar is 110cm de standaard hoogte.

Stap 6: Boren en frezen in de muur

Boor nu alvast gaten in de muur voor de muurdozen. Zorg ervoor dat de rand van de muurdoos gelijk is met de muur. Frees vervolgens de elektriciteitssleuven uit in de muur.

Stap 7: Elektriciteitsleidingen plaatsen

Zaag de elektriciteitsleidingen op maat en plaats ze in de sleuven in de muur. Plaats dan ook de muurdozen en zet ze klem.

Stap 8: Draden door de buis voeren

Schuif de trekveerdoor de leiding. Strip de uiteindes van de draden en steek die door het oog van de trekveer. Trek vervolgens aan de trekveer en voer de draden de buis in.

Stap 9: Draden in de centraaldoos en muurdoos vastmaken

Knip de draden die uit de muurdoos en centraaldoos steken af en verwijder een klein deel van het isolatiemateriaal aan de uiteindes van de draden. Steek dan de bruine en blauwe draden in de muurdoos en verbind deze met de bruine en blauwe draad van de centraaldoos.

Stap 10: Afwerking

Zet op elke muurdoos een stucdeksel en vul de sleuf rond de leidingen met cement. Monteer alle stopcontacten en schakelaars en de elektriciteitsklus zit er op.

Kom je er niet uit, heb je vragen of mis je nog materiaal? Neem contact op met Elektrototaalmarkt.nl via 0412 615552 of info@elektrototaalmarkt.nl.