Wanneer de wintertijd is ingesteld worden de dagen korter en is het snel donker buiten. ’s Ochtends vertrek je vaak in het donker en ’s avonds kom je ook pas in het donker thuis. Dan is goede verlichting wel erg fijn, ook buitenshuis. Deze kun je natuurlijk met een schakelaar bedienen, echter zou het een stuk handiger zijn als de lamp vanzelf aangaat. Dat is mogelijk met een lichtsensor.

Wat is een lichtsensor?

Een lichtsensor is een slimme schakelaar die lampen automatisch aan of uit kunnen doen op basis van het lichtniveau. De lichtsensor meet de hoeveelheid licht door middel van fotoweerstand (of LDR), waarbij de weerstand afhankelijk is van de hoeveel licht. Bij veel licht is de weerstand laag, bij weinig licht is de weerstand hoog.

Voor zomer én winter

Lichtsensoren worden ook wel schemerschakelaars genoemd en zijn verkrijgbaar voor zowel binnen als buiten. Daarnaast biedt een schemerschakelaar je de mogelijkheid je verlichting in te stellen. Zo kun je in de lente en zomer tot laat in de avond buiten zitten, en je verlichting zal automatisch aanspringen. Ideaal!

Inbouw en opbouw lichtsensoren

Er zijn twee mogelijkheden om lichtsensoren te monteren. Zoals de naam al aangeeft, wordt een inbouw lichtsensor in bijvoorbeeld het plafond gemonteerd. Vanzelfsprekend wordt een opbouw lichtsensor als opbouw gemonteerd op het plafond of een muur.

Lichtsensor opbouw

Lichtsensor met klok

Naast de ‘standaard’ lichtsensors, die aan of uit gaan bij een bepaalde hoeveelheid licht, zijn er ook lichtsensors met klok. Deze lichtschakelaars kun je instellen om te reageren ingestelde tijdsettings, waardoor het heel eenvoudig is om verlichting op het juiste moment te laten branden. Hierdoor wordt er geen energie nutteloos verspild. Zo heeft de Klemko schemerschakelaar 7 geheugenplaatsen, waardoor je een weekklok kunt instellen. Zo heb je altijd op het juiste tijdstip de juiste verlichting.

Voordelen lichtsensoren

• Je hoeft de schakelaar niet te zoeken
• Je kunt hem niet vergeten uit te zetten, dat gebeurd automatisch.
• Staat alleen aan wanneer nodig en bespaart hiermee veel energie

Bekijk het volledige assortiment van schemerschakelaars op onze site!