Rookmelders hebben een technische levensduur van tien jaar. Het is daarom belangrijk dat rookmelders om de tien jaar vervangen worden.

Levensduur

Rookmelders ‘slijten’ net als elk ander elektrisch apparaat. Na tien jaar is het nodig om een rookmelder te vervangen, omdat de kwaliteit dan snel achteruitgaat. Schrijf bijvoorbeeld de aankoopdatum aan de binnen- of buitenkant van de rookmelders, zodat u weet wanneer deze aan vervanging toe is.

Onderhoud

Controleer daarnaast regelmatig de batterij van de rookmelder. Het is moeilijk in te schatten hoe lang een batterij meegaat. Ook is het belangrijk om uw rookmelder regelmatig schoon te maken. Stof en vuil kan de werking van de rookmelder verminderen. Zuig de rookmelder uit met de stofzuiger of doe hem af met een beetje vochtige doek. Ten slotte is het slim om uw rookmelder regelmatig te testen.

Geschikte plek

Hang rookmelders aan het plafond en het liefst in het midden. Rook stijgt namelijk altijd op. Zorg ervoor dat u op iedere woonlaag minstens één rookmelder plaatst. Geschikte plekken hiervoor zijn de hal, de overloop en de zolder. Wilt u maximale veiligheid, dan kunt u in iedere ruimte die vaak wordt bezocht een rookmelder plaatsen. Plekken waar u rookmelders beter niet kunt ophangen zijn plekken waar waterdamp of dampen van bakken en braden hangen, bij een ventilatoropeningen, mechanische ventilatoren of radiatoren. Daarnaast is de garage ook niet een hele geschikte plek met allerlei uitlaatgassen of dichtbij lampen die veel stof veroorzaken.