Een bewegingsmelder zorgt in donkere dagen voor meer veiligheid in en rondom je woning. Dit apparaat, dat ook wel bewegingssensor wordt genoemd, bevat een sensor die in een ruimte of buiten in een bepaalde omgeving elke beweging signaleert. Hierdoor kan een alarminstallatie in werking treden of een lamp aanspringen. Deze onzichtbare ogen verhogen zo je wooncomfort.

De voordelen van een bewegingsmelder

Bewegingsmelder Een bewegingsmelder wordt aangesloten op een alarmerings- of anti-inbraaksysteem. Tevens kan de sensor worden gekoppeld aan buitenverlichting. De bewegingssensor houdt het perceel constant in het oog. Zodra iemand in de buurt komt, worden de bewegingsmelders actief. Hierdoor schrikken de bewegingssensoren ongenode gasten af door deze plotseling in een fel licht te zetten of zelfs door een alarminstallatie te activeren. Bovendien helpen ze je energie te besparen, je hoeft namelijk niet constant een lamp te laten branden. Daarnaast zijn bewegingssensoren ook erg handig, wanneer je bijvoorbeeld je handen vol hebt zal de lamp automatisch voor je aanspringen.

Soorten bewegingsmelders

Bewegingsmelders zijn er voor binnen en voor buiten. Ieder hebben ze hun eigen specificaties. Omdat bewegingssensoren aan regen en sneeuw worden blootgesteld hebben bewegingsmelders voor buiten de beschermingsklasse IP 54. Wil je een bewegingsmelder in de badkamer plaatsten? Kies ook dan een sensor met een hoge beschermingsklasse, in de badkamer wordt de sensor namelijk blootgesteld aan vocht.

Daarnaast zijn er inbouw en opbouw bewegingsmelders. Zoals de naam al aangeeft, worden opbouw bewegingsmelders op de muur of plafond gemonteerd. Een inbouw bewegingssensor wordt daarentegen ín de muur of plafond geplaatst.

Bewegingsmelder

Plaatsing en montage van bewegingsmelders

Een bewegingsmelder dient altijd zo geplaatst te worden dat de sensor vrij zicht op het te bewaken terrein heeft. Je kunt meerdere sensoren in een zogenaamde EN-schakeling plaatsen. Dan zijn meerdere sensoren aan elkaar gekoppeld. Een alarminstallatie of lamp springt dan pas aan, als alle gekoppelde sensoren een beweging detecteren. Hiermee voorkom je dat een enkele melder een vals alarm veroorzaakt.

Een bewegingsmelder dient dus vrij in het zicht te hangen. Hoe hoger je de bewegingsmelder monteert, des te hoger het registratiebereik van de sensor is. De gevoeligheid van de bewegingsmelder neemt dan echter wel af, gezien het bereik groter wordt. Omdat warmtebronnen storingen kunnen veroorzaken in de werking van de sensor is het van belang een bewegingsmelder niet in de buurt van airconditioners of verwarmingselementen te plaatsen. Ook reflecterende oppervlakken en objecten die in de wind kunnen bewegen kunnen een storende factor zijn in het bereik van een bewegingssensor. Probeer deze daarom te vermijden.

Instellen van bewegingsmelder

Nadat je de bewegingsmelder op een geschikte plek hebt geïnstalleerd kan deze op de juiste manier worden ingesteld. Doordat de sensorkoppen van de meeste bewegingsmelders draaibaar zijn kan eenvoudig en optimaal het registratiebereik worden ingesteld. Deze sensorkoppen kunnen ook deels afgeschermd worden, zodat licht niet onnodig wordt ingeschakeld wanneer en bijvoorbeeld voetganger voorbij lopen. Voor het afdekken kun je gebruik maken van de bijgeleverde afdekplaatjes.Na het instellen van het registratiebereik en het eventueel afdekken van bepaalde hoeken kunnen de lux-waarden en nalooptijd worden ingesteld. Middels het instellen van de lux-waarden kan worden bepaald of een lamp moet gaan branden bij schemering of pas wanneer het echt donker is. De nalooptijd bepaalt hoe lang bijvoorbeeld het licht blijft branden na detectie van beweging. Deze factoren zijn subjectief en product afhankelijk. Om het instellen van de lux-waarden wat inzichtelijker te maken vind je hieronder een klein overzicht van verschillende lichtsituaties en bijbehorende lux-waarden.

Lichtsituatie Lux-waarden
Zonnige, lichte dag  100.000 lux 
Bewolkte dag 1000 lux
Kantoor-/kamerverlichting 500 lux
 Keuken 300 lux
Badkamer 100 lux
Gangverlichting 100 lux
Parkeergelegenheid buiten 80 - 100 lux
Straatverlichting 15 lux

Bij Elektrototaalmarkt.nl vind je bewegingssensoren van de merken Klemko, Busch-Jaeger en Steinel.