Een verwonding tijdens het klussen is zo opgelopen. Gereedschap wordt meestal goed onderhouden, maar eigen veiligheid wordt regelmatig vergeten. Begin altijd pas aan een klus wanneer je de juiste bescherming draagt. Weet jij al hoe je jezelf goed kunt beschermen tijdens het klussen? In deze blog lichten we toe hoe je veilig aan ieder project kunt beginnen.

Rondvliegende deeltjes, hard geluid en gevaar voor scherpe of vallende voorwerpen zijn een paar van de gevaren in veel werkomgevingen. Ook thuis tijdens een klus of project kun je verzeild raken in een gevaarlijke situatie. Om in dergelijke omgevingen veilig te kunnen klussen heb je persoonlijke bescherming nodig. De onderstaande persoonlijke beschermingsmiddelen zijn echte musthaves!


Hoofdbescherming

Wanneer je gaat klussen is goede bescherming van vitale onderdelen als het hoofd, ogen, oren, longen en handen nodig. Je kunt je hoofd tegen stoten beschermen met een stootpet. Wanneer er tijdens de klus kans is op vallende voorwerpen biedt een veiligheidshelm de juiste bescherming. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, waaraan je regelmatig ook gehoorbescherming kunt vastmaken.
Oogbescherming

Er zijn verschillende soorten oogbescherming. Kies daarom afhankelijk van wat je gaat doen het juiste type oogbescherming. Veiligheidsbrillen en ruimzichtbrillen zijn speciaal geschikt voor situaties waar stof, opspattende deeltjes en vloeistoffen die niet gevaarlijk zijn voor de huid vrijkomen. Zoals de naam al zegt is een lasbril bij uitstek geschikt tijdens het lassen. Draag je van jezelf een bril? Dan kun je een beschermbril of overzetbril gebruiken om je eigen bril te beschermen tegen beschadiging.

Gehoorbescherming

Wanneer je langdurig in een lawaaierige omgeving te werk gaat is het verstandig je oren te beschermen. Het gehoor kan namelijk ongemerkt steeds verder achteruit gaan. Kies uit oorpluggen, oordopjes, stopjes, gehoorbeschermers het juiste type gehoorbescherming. Ieder type dempt een eigen hoeveelheid decibel.Ademhalingsbescherming

Ingeademd stof, gassen of dampen kunnen allerlei effecten op de gezondheid hebben. Kies daarom altijd met zorg de juiste ademhalingsbescherming. Een stofkap houdt het meeste stof uit de neus en mond. Daarnaast zijn er gas- en dampmaskers die met behulp van een filter schone lucht aanvoeren. Op die manier kun je veilig werkeen zondr schadelijke stoffen in te ademen.


Beschermende kleding

Veel ongelukken kunnen worden voorkomen door het dragen van de juiste beschermende kleding. Zo is er kleding die beschermt tegen agressieve stoffen, hete of koude materialen, vuur en kleding die opvalt. Je voeten kun je beschermen met schoenen met stalen neuzen. Je handen kun je ook beschermen tegen vele gevaren door het dragen van veiligheidshandschoenen. Belangrijk is dat je afhankelijk van je klus de juiste beschermingsmiddelen uitzoekt. Bekijk hier het hele assortiment persoonlijke beschermingsmaterialen.