Heb je een verouderde groepenkast in jouw meterkast of voldoet je huidige groepenkast niet meer na een uitbreiding? Overweeg in dat geval om een nieuwe groepenkast aan te schaffen. Het kiezen van de juiste groepenkast kan, vooral als leek, erg lastig zijn. Deze blog helpt je op weg.

Stap 1 - 1-fase of 3-fase groepenkast

Koopman KWH-meter 1-faseStel eerst vast of je een 1-fase of 3-fase groepenkast hebt en of je deze in de toekomst nog steeds nodig hebt. Hoe herken ik welke fase mijn groepenkast heeft? Wanneer er 2 draden onderuit de groepenkast komen heb je een 1-fase groepenkast. Een 3-fase groepenkast kun je herkennen aan de 4 draden die onderuit de groepenkast komen.

Daarnaast kun je een 1-fase of 3-fase groepenkast ook herkennen aan de aangegeven aansluiting op de KWH-meter in je meterkast:

- 1-fase groepenkast: 220/230V
- 3-fase groepenkast: 3x220/230v of 380/400V

Stap 2 – het aantal groepen

Bepaal daarna hoeveel groepen je nodig hebt. Neem voor ieder zwaar apparaat boven de 2000W een eigen groep. Verdeel onder de verschillende groepen de stopcontacten, lichtpunten en stroomverbruikers van je huis.

Stap 3 – grootte van de groepenkast

Meerdere factoren kunnen van invloed zijn op de grootte van je toekomstige groepenkast, onder andere de lengte van eventueel bestaande bedrading en de beschikbare ruimte in je meterkast.

Stap 4 – overige opties

Heb je een deurbel die niet op batterijen werkt of mechanisch werkt? Kies dan voor een beltransformator. Wanneer je een eigen elektriciteitsmeter wilt plaatsen zodat je je eigen verbruikt goed kunt meter of een modem wilt plaatsen, kies dan voor een groepenkast met een of meerdere stopcontacten.

ABB Groepenkast met beltransformator


Natuurlijk kan merk ook nog altijd een rol spelen tijdens het uitzoeken van jouw geschikte groepenkast.

Belangrijk:

  • Dit is slechts een beknopte samenvatting van belangrijke punten
  • Heb je niet veel ervaring met het plaatsen van groepenkasten? Laat het dan over aan een elektricien. Wanneer een groepenkast niet juist geplaatst wordt is er kans op brand

Bekijk hier ons complete assortiment van woonhuis groepenkasten.