Licht heeft een grote invloed op hoe we ons voelen en de sfeer in huis. Daarom is het belangrijk om het juiste type lamp te kiezen. Ieder type lamp heeft zijn eigen voor-en nadelen, maar welk type lamp gebruik je het best voor welke situatie? In deze blog hebben wij verschillende type lichtbronnen onder elkaar gezet.

Gloeilamp

Gloeilamp

In een gloeilamp wordt een gloeidraad met een elektrische stroom verhit tot een zeer hoge temperatuur, waardoor deze licht uit gaat zenden. De gloeilamp heeft maar een rendement tussen de 5 en 10%. Dit wil zeggen dat 5 tot 10% van de gebruikte energie wordt omgezet in licht, de rest gaat verloren in warmte. Hierdoor is de gloeilamp erg energie-onzuinig. Een gloeilamp geeft een geel, sfeervol licht.

• Korte levensduur: zo’n 1.000 branduren (ongeveer 1 jaar)


Halogeenlamp

Halogeenlamp

De halogeenlamp is een variant op de gloeilamp. Deze heeft namelijk ook een gloeidraad, maar de bedrijfstemperatuur ligt vele malen horen dan bij een gloeilamp. De halogeenlamp is dimbaar en efficiënter in het energieverbruik dan een gloeilamp. Het licht van de halogeenlamp is zeer helder. Hierdoor zijn halogeenlampen zeer geschikt voor plaatsen waar helderheid van het licht zeer belangrijk is, zoals een leeshoek of eethoek in de woonkamer.

• Korte levensduur: zo’n 2.000 branduren (2 tot 4 jaar)Spaarlamp

Spaarlamp

Een spaarlamp is een opgevouwen tl-buisje die in een normale lampfitting past. Dit type lamp gebruikt aanzienlijk minder stroom dan de oorspronkelijke gloeilamp. Het licht voelt echter wel ‘kouder’ aan. Spaarlampen hebben een langere opstarttijd tot volle lichtsterkte. Daarom kunnen spaarlampen beter niet worden gebruikt in situaties waar de lamp vaak aan- en uit wordt gezet, zoals op de gang en op het toilet. Wel zijn spaarlampen ideaal voor plaatsen waar langere tijd veel licht nodig is zoals in de woonkamer, de eetkamer en de keuken.

• Langere levensduur: zo’n 5.000 tot 9.000 branduren (6 tot 15 jaar)Led-lamp

Led-lamp

Een ledlamp is opgebouwd uit een groep van leds (licht-emitterende diodes). Ledlampen zijn zeer zuinig, tot wel tachtig procent zuiniger dan gloeilampen! Ze geven hetzelfde warme licht als de gloeilamp en direct op volle sterkte. Een ledlamp verbruikt tot wel 90% minder energie dan een halogeenlamp of gloeilamp. Ledlampjes worden vaak gebruikt in de slaapkamer, woonkamer en het toilet.

• Extreem lange levensduur : zo’n 9.000 tot 25.000 branduren (9 tot 25 jaar)
Bekijk hier het complete assortiment lichtbronnen.