De hedendaagse apparatuur vraagt heel wat van je elektriciteitsnet. Dit kan zeker in oudere woningen vaak niet goed worden opgevangen. Er zijn meerdere redenen voor het uitbreiden van je groepenkast. Valt bijvoorbeeld de stroom regelmatig uit? Dan kan het tijd zijn om je groepenkast te gaan breiden. Lees er meer over in deze blog.

Groepenkast uitbreiden

De voornaamste reden voor het uitbreiden van en groepenkast is het verdelen van de belasting van het elektriciteitsnet. De moderne apparatuur vraagt veel van het elektriciteitsnet, wat zeker in oudere woningen niet altijd goed opgevangen kan worden. Wanneer er een extra groep wordt toegevoegd in de groepenkast wordt een deel van de belasting opgevangen door de nieuwe groep, dit ontlast de andere groepen.

Wanneer je bijvoorbeeld nieuwe apparatuur aanschaft, zoals een wasmachine of een droger, kan het nodig zijn om je groepenkast moet gaan uitbreiden. Er zijn verschillende opties mogelijk.

Installeren van extra groepen

Wanneer je je groepenkast gaat uitbreiden kunnen er verschillende extra opties worden geïnstalleerd, een hiervan is het installeren van extra groepen. Vroeger werden huizen voorzien van minder groepen omdat er minder elektrische apparatuur was. Tegenwoordig zijn er echter veel elektrische apparaten in huis te vinden, waardoor het creëren van extra groepen in de groepenkast nodig is. Alle zware apparaten (wasmachine, droger, oven, combimagnetron, boiler etc.) dienen namelijk op een aparte groep aangesloten te worden. Wanneer je bijvoorbeeld een inductie kookplaat aanschaft kan het verstandig zijn om een nieuwe groep te creëren.

Uitbreiding van 1-fase naar 3-fase groepenkast

Verbruikt jouw huis krachtstroom voor bijvoorbeeld een inductie kookplaat, een oven of een sauna? Dan is het nodig om een 3-fase groepenkast te installeren. Een 1-fase groepenkast levert namelijk maximaal 8050 Watt, daarentegen een 3-fase groepenkast maximaal 17250 Watt.

Groepenkast uitbreiden met aardlekschakelaar

Tegenwoordig is het verplicht dat elke groepenkast is voorzien van 2 aardlekschakelaars. Deze zorgen voor extra beveiliging in de groepenkast. Een aardlekschakelaar maakt namelijk een elektrische installatie spanningsloos zodra er vanaf een bepaalde grootte lekstroom optreedt. Er mogen maximaal vier eindgroepen door één aardlekschakelaar worden beveiligd. Meer groepen betekent dus ook een extra aardlekschakelaar.

Bekijk hier het hele assortiment groepenkasten.