TOP

Hoe sluit u een 2-polige schakelaar 2-polig aan?

U wilt een 2-polige schakelaar in een 2-polige schakeling gaan aansluiten, maar weet niet precies hoe dit (ook alweer) moet. Wij helpen u daarbij. Met behulp van een stappenplan leggen wij u precies uit hoe u een 2-polige schakelaar 2-polig aansluit. Wilt u dit liever in een van onze video’s bekijken? Dan kunt u onderaan de pagina de how-to-install video’s van de verschillende topmerken bekijken.

Bekijk de how-to-install video van: Busch-Jaeger | Jung | Hager Berker | Niko | Niko 16A | Schneider Electric Merten | Peha

Stappenplan

Allereerst, wat houdt een 2-polige schakelaar 2-polig aansluiten in? Net als met een 1-polige schakelaar kunt u één lamp aan of uit zetten. Een 2-polige schakeling verbindt en onderbreekt echter de fasedraad als de nuldraad, waardoor het hele circuit achter de schakelaar spanningsvrij wordt gemaakt. Hierdoor is de schakelaar toepasbaar in een vochtige omgeving zoals buiten en in de badkamer.

Stap 1: Schakel de stroom uit

Voordat u de schakelaar gaat aansluiten zorgt u ervoor dat u de stroomtoevoer uitzet door de zekering of groepsschakelaar in de meterkast uit te zetten. Weet u niet op welke groep de schakelaar is aangesloten? Zet dan de hoofdschakelaar uit.

Stap 2: Strip de draden

Uit de inbouwdoos in de muur komen een bruine fasedraad, een zwarte schakeldraad en twee blauwe nuldraden. Zorg dat u de draden op de juiste lengte stript. Dit is afhankelijk van welk merk schakelaar u in bezit heeft:

Hager Berker en Peha = 11mm; Busch-Jaeger, Gira, Niko en Schneider Electric Merten = 12mm; Jung = 15mm.

Stap 3: Steek de draden in de schakelaar

Pak de bruine fasedraad en steek deze in de opening bij de 'L' (meestal) bovenin de schakelaar. Vervolgens steekt u de zwarte schakeldraad tegenover de bruine draad in de opening. Vervolgens maakt u eenzelfde soort verbinding met de twee blauwe draden. Eén bij de 'L' (meestal) en de ander er tegenover. Deze draden klikken allemaal vanzelf vast.

Let op: bij sommige merken zitten deze openingen en tekens op een andere plek. Let dus goed op waar u de draden insteekt. Het is belangrijk dat er een verbinding wordt gemaakt tussen de blauwe draden en dat er een verbinding wordt gemaakt tussen de zwarte schakeldraad en de bruine fasedraad. Bent u niet zeker van uw zaak? Bekijk dan de how-to-install video van uw merk.

Tip

Zitten de draden niet goed vast of heeft u de draden te ver gestript? Dan kunt u de draden eenvoudig weer losmaken via de knopjes op de achterkant van de schakelaar.

Stap 4: Plaats de schakelaar

Nu kunt u de schakelaar in de inbouwdoos plaatsen. Houd de schakelaar een beetje schuin zodat de schroefjes van de inbouwdoos in de schakelaar passen. Positioneer daarna de schakelaar recht. Draai vervolgens de schroefjes goed vast zodat de schakelaar stevig tegen de inbouwdoos aanklemt. Werk vervolgens de schakelaar af met een geschikte bedieningswip en een bijpassend afdekraam.

Stap 5: Schakel de stroom weer in

Nadat u de schakelaar heeft aangesloten en geplaatst schakelt u de stroom weer in. De schakelaar is klaar voor gebruik! 

How to video's 2-polige schakelaar 2-polig aansluiten

Geeft u de voorkeur aan meer beeldende uitleg? Dan zijn onze how to video's ideaal voor u. In deze video's ziet u stap voor stap hoe u een 2-polige schakelaar 2-polig aansluit. Kijk eerst welk merk schakelaar u heeft en bekijk vervolgens de video van Busch-Jaeger, Jung, Hager Berker, Niko, Schneider Electric Merten of Peha!

Busch-Jaeger

Jung

Hager Berker

Niko

Niko - 16A

Schneider Electric Merten

Peha