TOP

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een koolmonoxidemelder?

Bij de aanschaf van een koolmonoxidemelder is het belangrijk dat u goed weet waar u op moet letten. Zo is het van belang dat u weet aan welke normen een CO-melder moet voldoen, welke voeding het heeft en hoe lang een CO-melder mee gaat. Wilt u bijvoorbeeld dat uw CO-melders samenwerken met andere melders, dan heeft u bijvoorbeeld een koppelbare koolmonoxidemelder nodig. Hieronder leggen we het u uit.

Normen | VoedingLevensduur | Koppelbaarheid | Meer brandmelders

Normen

Het kan voorkomen dat er koolmonoxidemelders op de markt zijn die niet deugen. Technische eisen worden niet nageleefd of er ontbreken goede instructies. Er is daarom een Europese norm bedacht die richtlijnen van de CO-melder vastleggen. CO-melders met deze norm zijn door Europese testinstituten goedgekeurd en gaan op het juiste moment piepen.

De Europese norm voor een koolmonoxidemelder is: NEN-EN-50291-1.

De CO-melders die voldoen aan deze norm krijgen een vermelding met deze keuring op de verpakking en/of koolmonoxidemelder. Bekijk daarom bij de aanschaf van de koolmonoxidemelder of deze voldoet aan de norm. Op die manier bent u zeker van een betrouwbare en veilige CO-melder in huis.

Bekijk alle koolmonoxidemelders met deze norm

Voeding

Een koolmonoxidemelder kan ook verschillen in de soort voeding. CO-melders kunnen werken op basis van batterijen (alkaline of lithium) of op basis van 230V netstroom. De koolmonoxidemelders die werken op het netstroom zijn vaak voorzien van een back-up batterij, zodat ze blijven werken in het geval van een stroomstoring.

Bouwbesluit

Een koolmonoxidemelder op 230V is verplicht bij nieuwbouw, grootschalige renovatie en kamergewijze verhuur. Een CO-melder op batterijen is overal toegestaan waar buiten bouwbesluit (wetgeving) geplaatst worden.

Lees meer over de verschillende voedingen

Meest verkochte CO-melders met Alkaline, Lithium of 230V netstroom

Levensduur

Daarnaast is de levensduur van de koolmonoxidemelder ook een zeer belangrijk criterium om uw koolmonoxidemelder te kiezen. Na verloop van tijd kan het namelijk zijn dat de koolmonoxidemelder het niet meer (goed) doet. Wanneer dat het geval is moet u uw CO-melder vervangen. Het is dus van belang dat u goed weet wat de levensduur en het bouwjaar van uw aangeschafte CO-melder is. Koop bij voorkeur een koolmonoxidemelder die 5 tot 10 jaar meegaat.

Weet u niet precies waar u het bouwjaar van uw CO-melder kunt vinden? Kijk dan even naar de achterkant van de koolmonoxidemelder, daar staat het aangegeven. Een andere tip; schrijf het bouwjaar en de levensduur op de zijkant van de CO-melder, voordat u de CO-melder gaat installeren. Zo hoeft u de koolmonoxidemelder niet los te koppelen.

Bekijk alle koolmonoxidemelders

Koppelbaarheid

Wilt u uw verschillende melders (rook-, hitte- en koolmonoxidemelders) met elkaar koppelen?

Dat is namelijk mogelijk. Het is daarbij wel belangrijk dat u een koppelbare melder kiest. Niet alle melders zijn namelijk koppelbaar. Bekijk ook goed of uw eventuele huidige melders te koppelen zijn met degene die u aanschaft. Zo komt u niet voor onverwachte situaties te staan.

Melders zijn op twee verschillende manieren te koppelen:

  • Draadloos
  • Bedraad

Bekijk alle koppelbare CO-melders

Meer brandmelders

Voor optimale brandveiligheid is het van belang dat koolmonoxidemelders combineert met zowel rookmelders als hittemelders. Alle drie detecteren ze namelijk een ander gevaar.