TOP

Hoe sluit u een combinatie schakelaar-wandcontactdoos in een serieschakeling aan?

U wilt graag weten hoe u een combinatie schakelaar-wandcontactdoos in een serieschakeling aansluit, maar u weet niet precies hoe. Wij zullen u daar een handje bij helpen. Met behulp van ons uitgebreide stappenplan en onze how-to-install video's nemen wij u stap voor stap mee in het aansluiten van een combinatie schakelaar-wandcontactdoos (WCD) met serieschakelaar in een serieschakeling!

Stappenplan

Een combinatie stopcontact met serieschakelaar is ontzettend praktisch. De naam geeft het eigenlijk al weg; u heeft op één plek de beschikking over een stopcontact en u kunt twee lamp aan- of uitzetten. Erg handig in onder andere de hal waar u binnenlicht en buitenlicht wilt schakelen en bijvoorbeeld uw stofzuiger wilt aansluiten.

Stap 1: Schakel de stroom uit

Voordat u de combinatie schakelaar-wandcontactdoos gaat aansluiten zorgt u ervoor dat u de stroomtoevoer uitzet door de zekering of groepsschakelaar in de meterkast uit te zetten. Weet u niet op welke groep de schakelaar is aangesloten? Zet dan de hoofdschakelaar uit.

Stap 2: Strip de draden

Uit de inbouwdoos in de muur komen 5 draden: een blauwe nuldraad, een bruine fasedraad, een geel/groene aardedraad en twee zwarte schakeldraden. Zorg dat u de draden stript, zodat ze niet buiten de contactpunten blootliggen.

Stap 3: Steek de draden in de combinatie schakelaar-WCD

Verwijder eerst de centraalplaat van het basiselement. Steek de blauwe nuldraad via de achterkant van het basiselement links/rechts in het midden onder het schroefje. De bruine fasedraad steekt u op dezelfde manier aan de andere kant rechts/links (afhankelijk van waar u de blauwe nuldraad heeft geplaatst) in het midden vast. De aardedraad steekt u onder in het midden van het basiselement vast. Tot slot steekt u via de achterkant de zwarte schakeldraden rechts- en linksboven in het basiselement. Door de schroefjes aan te draaien zet u de draden vast.

Let op: bij sommige merken zitten de openingen op een andere plek. Let dus goed op waar u de draden in steekt! Bent u niet zeker van uw zaak? Bekijk dan de how-to-install video van uw merk combinatie schakelaar-WCD.

Tip

Zitten de draden niet goed vast of heeft u de draden te ver gestript? Dan kunt u de draden eenvoudig weer losmaken door de schroefjes los te draaien.

Stap 4: Plaats de combinatie schakelaar-WCD

Nu kunt u de combinatie schakelaar-WCD in de inbouwdoos plaatsen. Houd de combinatie een beetje schuin zodat de schroefjes van de inbouwdoos in de combinatie schakelaar-WCD passen. Positioneer daarna de combinatie schakelaar-WCD recht. Draai vervolgens de schroefjes goed vast zodat het combinatie stopcontact stevig tegen de inbouwdoos aanklemt.

Stap 5: Plaats de centraalplaat terug

Plaats de centraalplaat terug op de combinatie schakelaar-WCD. Door het schroefje of de schroefjes aan te draaien zet u deze centraalplaat vast.

Stap 6: Schakel de stroom weer in

Nadat u de combinatie schakelaar-WCD heeft aangesloten en geplaatst schakelt u de stroom weer in. Het stopcontact met schakelaar is klaar voor gebruik!

How to video's combinatie schakelaar-wandcontactdoos in een serieschakeling aansluiten

Geeft u de voorkeur aan meer beeldende uitleg? Dan zijn onze how to video's ideaal voor u. In deze video's ziet u stap voor stap hoe u een combinatie wandcontactdoos met serieschakelaar in een serieschakeling aansluit. Kijk eerst welk merk combinatie schakelaar-WCD u heeft en bekijk vervolgens de video van Jung (met of zonder randaarde), Gira, Hager Berker, Schneider Electric Merten of Peha!

Jung - met randaarde

Jung - zonder randaarde

Gira

Hager Berker

Schneider Electric Merten

Peha