TOP

Hoe sluit u een combinatie schakelaar-wandcontactdoos in een wisselschakeling aan?

U wilt graag weten hoe u een combinatie schakelaar-wandcontactdoos in een wisselschakeling aansluit, maar u weet niet precies hoe. Wij zullen u daar een handje bij helpen. Met behulp van ons uitgebreide stappenplan en onze how-to-install video's nemen wij u stap voor stap mee in het aansluiten van een combinatie schakelaar-wandcontactdoos (WCD) met wisselschakelaar in een wisselschakeling!

Bekijk de how-to-install video van: Busch-Jaeger | Jung | Gira | Hager Berker | Niko | Schneider Electric Merten | Peha

Stappenplan

Een combinatie stopcontact met wisselschakelaar is ontzettend praktisch. De naam geeft het eigenlijk al weg; u heeft op één plek de beschikking over een stopcontact en u kunt een lamp aan- of uitzetten. Erg handig in onder andere de hal waar u licht wilt schakelen en bijvoorbeeld uw stofzuiger wilt aansluiten. Wanneer u dit combinatie stopcontact met wisselschakelaar in een wisselschakeling aansluit kunt u, in combinatie met een andere wisselschakelaar, op verschillende plekken één lamp kunt schakelen. U kunt bijvoorbeeld beneden en boven bij de trap dezelfde lamp in de hal aan en uit zetten.

Stap 1: Schakel de stroom uit

Voordat u de combinatie schakelaar-wandcontactdoos gaat aansluiten zorgt u ervoor dat u de stroomtoevoer uitzet door de zekering of groepsschakelaar in de meterkast uit te zetten. Weet u niet op welke groep de schakelaar is aangesloten? Zet dan de hoofdschakelaar uit.

Stap 2: Strip de draden

U heeft bij het aansluiten van een wisselschakeling te maken met twee inbouwdozen. Uit de eerste inbouwdoos (inbouwdoos A) in de muur komen een bruine fasedraad, een geel/groene aardedraad een blauwe nuldraad en twee zwarte schakeldraden. Uit de andere inbouwdoos (inbouwdoos B) komen drie zwarte schakeldraden. Zorg dat u de draden stript, zodat ze niet buiten de contactpunten blootliggen.

Stap 3: Sluit de combinatie schakelaar-WCD aan in inbouwdoos A

Begin bij inbouwdoos A. Hier komt de combinatie schakelaar-WCD op. Verwijder eerst de centraalplaat van het basiselement. Steek de blauwe nuldraad via de achterkant van het basiselement links in het midden onder het schroefje. De bruine fasedraad steekt u op dezelfde manier aan de andere kant rechts in het midden vast. De aardedraad steekt u onder in het midden van het basiselement vast. Tot slot steekt u via de achterkant de zwarte schakeldraden rechts- en linksboven in het basiselement. Door de schroefjes aan te draaien zet u de draden vast.

Let op: bij sommige merken zitten de openingen op een andere plek. Let dus goed op waar u de draden in steekt! Bent u niet zeker van uw zaak? Bekijk dan de how-to-install video van uw merk combinatie schakelaar-WCD.

Tip

Zitten de draden niet goed vast of heeft u de draden te ver gestript? Dan kunt u de draden eenvoudig weer losmaken door de schroefjes los te draaien.

Stap 4: Sluit de schakelaar aan in inbouwdoos B

Nu gaat u de schakelaar in inbouwdoos B aansluiten. Van de drie zwarte schakeldraden, heeft u er zojuist twee aangesloten aan de combinatie schakelaar-WCD. Steek deze twee zwarte draden onder/boven (afhankelijk van het merk) in de opening. Meestal ziet u hier pijltjes als symbool. De derde zwarte schakeldraad gaat naar de lamp die u wilt aansluiten. Deze steekt u erin bij het ‘L’ symbool. Alle draden klikken hierbij vanzelf vast.

Let op: let ook hier goed op waar u de draden in steekt! Bent u niet zeker van uw zaak? Bekijk dan de how-to-install video van uw merk schakelaar nog eens extra.

Tip

Zitten de draden niet goed vast of heeft u de draden te ver gestript? Dan kunt u de draden eenvoudig weer losmaken via de knopjes op de achterkant van de schakelaar.

Stap 5: Plaats de combinatie schakelaar-WCD in inbouwdoos A

Nu kunt u de combinatie schakelaar-WCD in de inbouwdoos plaatsen. Houd de combinatie een beetje schuin zodat de schroefjes van de inbouwdoos in de combinatie schakelaar-WCD passen. Positioneer daarna de combinatie schakelaar-WCD recht. Draai vervolgens de schroefjes goed vast zodat het combinatie stopcontact stevig tegen de inbouwdoos aanklemt.

Stap 6: Plaats de schakelaar in inbouwdoos B

Hetzelfde geldt voor de schakelaar in inbouwdoos B. Plaats de schakelaar in inbouwdoos B en positioneer hem recht. Vervolgens draait u de schroefjes goed vast.

Stap 7: Plaats de centraalplaat terug en werk beide schakelaars af

Plaats de centraalplaat terug op de combinatie schakelaar-WCD. Door het schroefje of de schroefjes aan te draaien zet u deze centraalplaat vast. Werk de schakelaar ook af met een geschikte bedieningswip en een bijpassend afdekraam.

Stap 8: Schakel de stroom weer in

Nadat u de combinatie schakelaar-WCD en de schakelaar heeft aangesloten en geplaatst schakelt u de stroom weer in. Het stopcontact met wisselschakelaar en de schakelaar zijn klaar voor gebruik!

How to video's combinatie schakelaar-wandcontactdoos in een wisselschakeling aansluiten

Geeft u de voorkeur aan meer beeldende uitleg? Dan zijn onze how to video's ideaal voor u. In deze video's ziet u stap voor stap hoe u een combinatie wandcontactdoos met wisselschakelaar in een wisselschakeling aansluit. Kijk eerst welk merk combinatie schakelaar-WCD u heeft en bekijk vervolgens de video van Busch-Jaeger, Jung, Gira, Hager Berker, Niko, Schneider Electric Merten of Peha!

Busch-Jaeger

Jung

Gira

Hager Berker

Niko

Schneider Electric Merten

Peha