TOP

Hoe sluit u een dimmer in een wisselschakeling aan?

U wilt een dimmer in een wisselschakeling gaan aansluiten, maar weet niet precies hoe dit (ook alweer) moet. Wij helpen u daarbij. Met behulp van een stappenplan leggen wij u precies uit hoe u een dimmer in een wisselschakeling aansluit. Wilt u dit liever in een van onze video’s bekijken? Dan kunt u onderaan de pagina de how-to-install video’s van de verschillende topmerken bekijken.

Stappenplan

Stap 1: Schakel de stroom uit

Voordat u de dimmer gaat aansluiten zorgt u ervoor dat u de stroomtoevoer uitzet door de zekering of groepsschakelaar in de meterkast uit te zetten. Weet u niet op welke groep de dimmer is aangesloten? Zet dan de hoofdschakelaar uit.

Stap 2: Strip de draden

U heeft bij het aansluiten een inbouwdoos (inbouwdoos A) met drie zwarte schakeldraden. Uit de andere inbouwdoos (inbouwdoos B) komen een bruine fasedraad en twee zwarte schakeldraden. Zorg dat u de draden stript, zodat ze niet buiten de contactpunten blootliggen.

Stap 3: Steek de draden vanuit inbouwdoos A in de dimmer

We beginnen met inbouwdoos A. Hier komt de dimmer. Twee van de drie zwarte schakeldraden gaan naar inbouwdoos B. Pak één van deze zwarte schakeldraden en steek deze onderin de schakelaar bij het pijltje. Pak vervolgens de tweede zwarte schakeldraad die naar inbouwdoos B gaat. Steek deze bij het andere pijltje. De overgebleven schakeldraad gaat naar de lamp waarop u de dimmer wilt aansluiten. Deze steekt u erin bij het golfje.

Let op: bij sommige merken zitten deze openingen en tekens op een andere plek. Let dus goed op waar u de draden insteekt. Het is belangrijk dat er een verbinding wordt gemaakt tussen de blauwe draden en dat er een verbinding wordt gemaakt tussen de zwarte schakeldraad en de bruine fasedraad. Bent u niet zeker van uw zaak? Bekijk dan de how-to-install video van uw merk.

Tip

Zitten de draden niet goed vast of heeft u de draden te ver gestript? Dan kunt u de draden eenvoudig weer losmaken door de schroefjes op de achterkant van de dimmer weer los te draaien.

Stap 4: Steek de draden vanuit inbouwdoos B in de schakelaar

Nu gaat u de schakelaar in inbouwdoos B aansluiten. Steek de bruine fasedraad in de opening bij de ‘L’. Steek de twee zwarte schakeldraden (vanuit inbouwdoos A) bij de openingen bij de pijltjes.

Stap 5: Plaats de dimmer in inbouwdoos A

Nu kunt u de dimmer in de inbouwdoos plaatsen. Houd de dimmer een beetje schuin zodat de schroefjes van de inbouwdoos in de dimmer. Positioneer daarna de dimmer recht. Draai vervolgens de schroefjes goed vast zodat dimmer stevig tegen de inbouwdoos aanklemt.

Stap 6: Stel de dimmer in via de potmeter

Stel met behulp van de potmeter uw dimmer naar wens in. Met behulp van een schroevendraaier kunt u door te draaien u uw instellingen maken. Lees hiervoor goed de handleiding van de betreffende dimmer.

Stap 7: Plaats de schakelaar in inbouwdoos B

Plaats de wisselschakelaar vervolgens in inbouwdoos B. Dit gaat op dezelfde manier zoals u gedaan heeft bij de dimmer in inbouwdoos A. Houd de schakelaar een beetje schuin zodat de schroefjes van de inbouwdoos in de schakelaar. Positioneer daarna de schakelaar recht. Draai vervolgens de schroefjes goed vast zodat schakelaar stevig tegen de inbouwdoos aanklemt

Stap 8: Schakel de stroom weer in

Nadat u de dimmer en schakelaar heeft aangesloten en geplaatst schakelt u de stroom weer in. De dimmer is klaar voor gebruik! 

How to video's dimmer in een wisselschakeling aansluiten

Geeft u de voorkeur aan meer beeldende uitleg? Dan zijn onze how to video's ideaal voor u. In deze video's ziet u stap voor stap hoe u een dimmer in een wisselschakeling aansluit. Kijk eerst welk merk dimmer u heeft en bekijk vervolgens de video van Busch-Jaeger, Jung, Hager Berker, Niko, Schneider Electric Merten of Peha!

Busch-Jaeger - 6523 U-102

Busch-Jaeger - 6523 UR-103

Gira

Hager Berker

Schneider Electric Merten