TOP

How to

Een schakelaar, wandcontactdoos, dimmer of combinatie schakelaar-wandcontactdoos aansluiten, hoe doet u dat precies? Dit hangt af van welke soort schakelaar u heeft, of van welk merk het stopcontact is. Geen zorgen! Of het nou de eerste keer wordt dat u een bijvoorbeeld een schakelaar gaat aansluiten of dat u uw geheugen kort wilt opfrissen, wij helpen u met onze stappenplannen en how-to-install video's

Hieronder vindt u een overzicht van onze stappenplannen voor het aansluiten van schakelaars, wandcontactdozen, dimmers of combinatie schakelaar-wandcontactdozen. In ieder stappenplan leggen we stapsgewijs uit hoe u bijvoorbeeld de betreffende schakelaar aansluit. Ook kunt u per topmerk de how-to-install video bekijken.

Ik wil een

schakelaar

aansluiten

>

Ik wil een

combinatie schakelaar-WCD

aansluiten

>

Ik wil een

wandcontactdoos

aansluiten

>

Ik wil een

dimmer

aansluiten

>

How to schakelaar aansluiten

Er zijn verschillende soorten schakelaars. Zo zijn er wisselschakelaars, serieschakelaars, wissel-wisselschakelaars (ook wel dubbele wisselschakelaars genoemd), kruisschakelaars en 2-polige schakelaars. Ieder hebben ze hun eigen functie. Daarnaast kan een wisselschakelaar zowel 1-polig als in een wisselschakeling worden aangesloten, afhankelijk van uw wens. 

Wisselschakelaar 1-polig aansluiten

Zo kunt u met één schakelaar één lamp aan- en uitzetten.

Bekijk stappenplan >

Wisselschakelaar in een wisselschakeling aansluiten

Zo kunt u met twee wisselschakelaars op verschillende plekken één lamp schakelen.

Bekijk stappenplan >

Serieschakelaar in serieschakeling aansluiten

Voor het bedienen van twee aparte lichtpunten op één plek.

Bekijk stappenplan >

Wissel-wisselschakelaar in een wisselschakeling aansluiten

Voor het, in combinatie met twee wisselschakelaars, bedienen twee lampen vanaf drie verschillende plaatsen.

Bekijk stappenplan >

Kruisschakelaar in kruisschakeling aansluiten

Geschikt voor ruimtes met drie of meer verschillende toegangsmogelijkheden zoals een trappenhuis in een hotel.

Bekijk stappenplan >

2-polige schakelaar 2-polig aansluiten

Ideaal voor een vochtige omgeving zoals buiten en in badkamers.

Bekijk stappenplan >

Stap 1: Schakel de stroom uit

Voordat u de schakelaar gaat aansluiten zorgt u ervoor dat u de stroomtoevoer uitzet door de zekering of groepsschakelaar in de meterkast uit te zetten. Weet u niet op welke groep de schakelaar is aangesloten? Zet dan de hoofdschakelaar uit.

Stap 2: Strip de draden

Uit de inbouwdoos in de muur komen een bruine fasedraad, een zwarte schakeldraad en twee blauwe nuldraden. Zorg dat u de draden op de juiste lengte stript. Dit is afhankelijk van welk merk schakelaar u in bezit heeft:

Hager Berker en Peha = 11mm; Busch-Jaeger, Gira, Niko en Schneider Electric Merten = 12mm; Jung = 15mm.

Stap 3: Steek de draden in de schakelaar

Pak de bruine fasedraad en steek deze in de opening bij de 'L' (meestal) bovenin de schakelaar. Vervolgens steekt u de zwarte schakeldraad tegenover de bruine draad in de opening. Vervolgens maakt u eenzelfde soort verbinding met de twee blauwe draden. Eén bij de 'L' (meestal) en de ander er tegenover. Deze draden klikken allemaal vanzelf vast.

Let op: bij sommige merken zitten deze openingen en tekens op een andere plek. Let dus goed op waar u de draden insteekt. Het is belangrijk dat er een verbinding wordt gemaakt tussen de blauwe draden en dat er een verbinding wordt gemaakt tussen de zwarte schakeldraad en de bruine fasedraad. Bent u niet zeker van uw zaak? Bekijk dan de how-to-install video van uw merk.

Tip

Zitten de draden niet goed vast of heeft u de draden te ver gestript? Dan kunt u de draden eenvoudig weer losmaken via de knopjes op de achterkant van de schakelaar.

Stap 4: Plaats de schakelaar

Nu kunt u de schakelaar in de inbouwdoos plaatsen. Houd de schakelaar een beetje schuin zodat de schroefjes van de inbouwdoos in de schakelaar passen. Positioneer daarna de schakelaar recht. Draai vervolgens de schroefjes goed vast zodat de schakelaar stevig tegen de inbouwdoos aanklemt. Werk vervolgens de schakelaar af met een geschikte bedieningswip en een bijpassend afdekraam.

Stap 5: Schakel de stroom weer in

Nadat u de schakelaar heeft aangesloten en geplaatst schakelt u de stroom weer in. De schakelaar is klaar voor gebruik! 

How to video's 2-polige schakelaar 2-polig aansluiten

Geeft u de voorkeur aan meer beeldende uitleg? Dan zijn onze how to video's ideaal voor u. In deze video's ziet u stap voor stap hoe u een 2-polige schakelaar 2-polig aansluit. Kijk eerst welk merk schakelaar u heeft en bekijk vervolgens de video van Busch-Jaeger, Jung, Hager Berker, Niko, Schneider Electric Merten of Peha!

Busch-Jaeger

Jung

Hager Berker

Niko

Niko - 16A

Schneider Electric Merten