TOP

Hoe sluit u een kruisschakelaar in een kruisschakeling aan?

Hoe sluit u nu precies een kruisschakelaar in een kruisschakeling aan? Het lijkt moeilijker dan u denkt. Om u op weg te helpen geven wij u hieronder een uitgebreid stappenplan weer. Heeft u liever beeld bij het aansluiten van uw kruisschakelaar? Dan kunt u onze how-to-install video's van onze topmerken onderaan deze pagina bekijken!

Bekijk de how-to-install video van: Busch-Jaeger | Jung | Gira | Hager Berker | Niko | Schneider Electric Merten | Peha

Stappenplan

Om te beginnen even kort uitgelegd wat het inhoudt, een kruisschakelaar in een kruisschakling aansluiten. Voor een kruisschakeling heeft u één kruisschakelaar en (minstens) twee wisselschakelaars nodig. De kruisschakelaar verbindt u aan twee wisselschakelaars zodat u één lichtpunt op drie of meer plaatsen bedienen. Ideaal voor ruimtes met drie of meer verschillende toegangsmogelijkheden zoals een trappenhuis in een hotel.

Stap 1: Schakel de stroom uit

Voordat u de schakelaar gaat aansluiten zorgt u ervoor dat u de stroomtoevoer uitzet door de zekering of groepsschakelaar in de meterkast uit te zetten. Weet u niet op welke groep de schakelaar is aangesloten? Zet dan de hoofdschakelaar uit.

Stap 2: Sluit wisselschakelaars in een wisselschakeling aan

Een kruisschakelaar verbindt u aan (minstens) twee wisselschakelaars, zodat u met drie (of meer) schakelaars de één lamp op drie of meer plaatsen kunt bedienen. Moet u deze wisselschakelaars nog aansluiten? Bekijk dan eerst onze wisselschakelaar how-to pagina met uitgebreide stappenplan en how-to-install video.

Stap 3: Strip de draden

Uit de inbouwdoos in de muur komen vier zwarte schakeldraden. Twee zwarte schakeldraden komen van schakelaar A. De andere twee van schakelaar B. Zorg dat u weet welke schakeldraden van welke schakelaar afkomstig zijn. Zorg dat u de draden op de juiste lengte stript. Dit is afhankelijk van welk merk schakelaar u in bezit heeft:

Hager Berker, Peha en Schneider Electric Merten = 11mm;  Busch-Jaeger, Gira en Niko = 12mm; Jung = 15mm.

Stap 4: Verbind de draden afkomstig van schakelaar A

U maakt bij deze schakeling twee verbindingen tussen de zwarte schakeldraden van schakelaar A en B. We beginnen met de schakeldraden van schakelaar A. Steek deze gezamenlijk bovenin/onderin (afhankelijk van het merk), links en rechts, in de schakelaar.

Let op: bij sommige merken zitten deze openingen op een andere plek. Let dus goed op waar u de draden insteekt. Het is belangrijk dat de zwarte schakeldraden van schakelaar A naast elkaar zitten.

Stap 5: Verbind de draden afkomstig van schakelaar B

Nu pakt u de schakeldraden van schakelaar B en steekt deze gezamenlijk bovenin/onderin (afhankelijk van het merk), links en rechts, in de schakelaar. De schakeldraden A en B zijn nu met elkaar verbonden.

Let op: Let ook hier goed op waar u de draden insteekt. Het is belangrijk dat de zwarte schakeldraden van schakelaar B naast elkaar zitten en dat er een verbinding wordt gemaakt tussen de zwarte schakeldraden van schakelaar A met die van B.

Tip

Zitten de draden niet goed vast of heeft u de draden te ver gestript? Dan kunt u de draden eenvoudig weer losmaken via de knopjes op de achterkant van de schakelaar.

Stap 6: Plaats de schakelaar

Nu kunt u de schakelaar in de inbouwdoos plaatsen. Houd de schakelaar een beetje schuin zodat de schroefjes van de inbouwdoos in de schakelaar passen. Positioneer daarna de schakelaar recht. Draai vervolgens de schroefjes goed vast zodat de schakelaar stevig tegen de inbouwdoos aanklemt. Werk de schakelaar af met een geschikte bedieningswip en een bijpassend afdekraam.

Stap 7: Schakel de stroom weer in

Nadat u de schakelaar heeft aangesloten en geplaatst schakelt u de stroom weer in. De schakelaar is klaar voor gebruik! 

How to video's kruisschakelaar in een kruisschakeling aansluiten

Geeft u de voorkeur aan meer beeldende uitleg? Dan zijn onze how to video's ideaal voor u. In deze video's ziet u stap voor stap hoe u een kruisschakelaar in een kruisschakeling aansluit. Kijk eerst welk merk schakelaar u heeft en bekijk vervolgens de video van Busch-Jaeger, Jung, Gira, Hager Berker, Niko, Schneider Electric Merten of Peha!

Busch-Jaeger

Jung

Gira

Hager Berker

Niko

Schneider Electric Merten

Peha