TOP

Hoe sluit u een serieschakelaar in een serieschakeling aan?

Het aansluiten van een serieschakelaar in een serieschakeling klinkt moeilijker dan het daadwerkelijk is. Wij maken het nog wat eenvoudiger voor u. Met behulp van onderstaand stappenplan nemen wij u stap voor stap mee met het monteren van een serieschakelaar. Heeft u liever beeld bij het aansluiten van uw serieschakelaar? Dan kunt u ook onze how-to-install video's bekijken!

Bekijk de how-to-install video van: Busch-Jaeger | Jung | Gira | Hager Berker | Niko | Schneider Electric Merten | Peha

Stappenplan

We beginnen even met het uitleggen wat een serieschakelaar in een serieschakeling inhoudt. Een serieschakelaar heeft twee toetsen, waarmee u op één plaats twee aparte lichtpunten kunt bedienen. Zo kunt u met een serieschakelaar de lamp in de hal schakelen, maar ook de lamp in de woonkamer.

Stap 1: Schakel de stroom uit

Voordat u de schakelaar gaat aansluiten zorgt u ervoor dat u de stroomtoevoer uitzet door de zekering of groepsschakelaar in de meterkast uit te zetten. Weet u niet op welke groep de schakelaar is aangesloten? Zet dan de hoofdschakelaar uit.

Stap 2: Strip de draden

Uit de inbouwdoos in de muur komen een bruine fasedraad en twee zwarte schakeldraden. De twee schakeldraden gaan ieder naar een andere lamp. Zorg dat u de draden op de juiste lengte stript. Dit is afhankelijk van welk merk schakelaar u in bezit heeft:

Hager Berker, Peha en Schneider Electric Merten = 11mm; Busch-Jaeger, Gira en Niko = 12mm; Jung = 15mm.

Stap 3: Steek de draden in de schakelaar

Draai de schakelaar om en steek de bruine fasedraad in de opening bij het 'L' symbool. Steek daarna de twee zwarte schakeldraden in de schakelaar, vaak in de openingen bij de tekens 1 en 2 of de pijltjes.

Let op: bij sommige merken zitten deze openingen op een andere plek. Let dus goed op waar u de draden insteekt.

Tip

Zitten de draden niet goed vast of heeft u de draden te ver gestript? Dan kunt u de draden eenvoudig weer losmaken via de knopjes op de achterkant van de schakelaar.

Stap 4: Plaats de schakelaar

Nu kunt u de schakelaar in de inbouwdoos plaatsen. Houd de schakelaar een beetje schuin zodat de schroefjes van de inbouwdoos in de schakelaar passen. Positioneer daarna de schakelaar recht. Draai vervolgens de schroefjes goed vast zodat de schakelaar stevig tegen de inbouwdoos aanklemt. Werk de schakelaar af met een geschikte bedieningswip en een bijpassend afdekraam.

Stap 5: Schakel de stroom weer in

Nadat u de schakelaar heeft aangesloten en geplaatst schakelt u de stroom weer in. De schakelaar is klaar voor gebruik! 

How to video's serieschakelaar in een serieschakeling aansluiten

Geeft u de voorkeur aan meer beeldende uitleg? Dan zijn onze how to video's ideaal voor u. In deze video's ziet u stap voor stap hoe u een serieschakelaar in een serieschakeling aansluit. Kijk eerst welk merk schakelaar u heeft en bekijk vervolgens de video van Busch-Jaeger, Jung, Gira, Hager Berker, Niko, Schneider Electric Merten of Peha!

Busch-Jaeger

Jung

Gira

Hager Berker

Niko

Schneider Electric Merten

Peha