TOP

Hoe sluit u een wandcontactdoos aan?

Hoe sluit u nou precies een wandcontactdoos aan? Op deze pagina helpen wij u graag verder aan de hand van een uitgebreid stappenplan. Heeft u liever beeldmateriaal bij het aansluiten van uw stopcontact? Dan kan dat ook. Bekijk daarvoor de how-to-install video's van onze topmerken!

Bekijk de how-to-install video van: Busch-Jaeger | Jung | Gira | Hager Berker | Niko | Schneider Electric Merten | Peha

Stappenplan

Stap 1: Schakel de stroom uit

Voordat u de wandcontactdoos gaat aansluiten zorgt u ervoor dat u de stroomtoevoer uitzet door de zekering of groepsschakelaar in de meterkast uit te zetten. Weet u niet op welke groep het stopcontact is aangesloten? Zet dan de hoofdschakelaar uit.

Stap 2: Strip de draden

Uit de inbouwdoos in de muur komen een blauwe nuldraad, een bruine fasedraad en een geel/groene aardedraad. Zorg dat u de draden stript, zodat ze niet buiten de contactpunten blootliggen.

Stap 3: Steek de draden in de wandcontactdoos

Pak de blauwe nuldraad en steek deze links of rechts onder/boven in de openingen van de wandcontactdoos. Vervolgens steekt u de bruine fasedraad links of rechts onder/boven (afhankelijk van waar u de blauwe nuldraad heeft geplaatst). Tot slot steekt u de geel/groene aderdraad in het midden onder/boven (afhankelijk van het merk) in de wandcontactdoos.

Let op: bij sommige merken zitten deze openingen op een andere plek. Let dus goed op waar u de draden insteekt. Het kan dus zijn dat u de draden aan de boven- of onderkant moet plaatsen.

Tip

Zitten de draden niet goed vast of heeft u de draden te ver gestript? Dan kunt u de draden eenvoudig weer losmaken via de knopjes op de achterkant van het stopcontact.

Stap 4: Plaats de wandcontactdoos

Nu kunt u de wandcontactdoos in de inbouwdoos plaatsen. Houd het stopcontact een beetje schuin zodat de schroefjes van de inbouwdoos in de wandcontactdoos passen. Positioneer daarna de wandcontactdoos recht. Draai vervolgens de schroefjes goed vast zodat de wandcontactdoos stevig tegen de inbouwdoos aanklemt.

Stap 5: Werk de wandcontactdoos af 

Werk de wandcontactdoos af met een geschikte centraalplaat en een bijpassend afdekraam. Afhankelijk van het stopcontact kiest u voor een centraalplaat zonder of met randaarde. Door het schroefje aan te draaien zet u deze centraalplaat vast. Daarna klikt u de afdekraam eroverheen.

Stap 6: Schakel de stroom weer in

Nadat u de wandcontactdoos heeft aangesloten en geplaatst schakelt u de stroom weer in. Het stopcontact is klaar voor gebruik! 

How to video's wandcontactdoos aansluiten

Geeft u de voorkeur aan meer beeldende uitleg? Dan zijn onze how to video's ideaal voor u. In deze video's ziet u stap voor stap hoe u een wandcontactdoos aansluit. Kijk eerst welk merk schakelaar u heeft en bekijk vervolgens de video van Busch-Jaeger, Jung, Gira, Hager Berker, Niko, Schneider Electric Merten of Peha!

Busch-Jaeger

Jung

Gira

Hager Berker

Niko

Schneider Electric Merten

Peha