TOP

Hoe sluit u een wissel-wisselschakelaar in een wisselschakeling aan?

Wilt u een wissel-wisselschakelaar in een wisselschakeling aansluiten, maar weet u niet (meer precies) hoe dit moet? Geen probleem, wij helpen u graag. Met behulp van een uitgebreid stappenplan en beeldmateriaal helpen wij u bij het aansluiten van een wissel-wisselschakelaar, ook wel dubbele wisselschakelaar genoemd, in een wisselschakeling. Onderaan deze pagina vindt u de how-to-install video's van onze topmerken!

Bekijk de how-to-install video van: Busch-Jaeger | Jung | Gira | Hager Berker | Niko | Schneider Electric Merten | Peha

Stappenplan

Allereerst even kort uitgelegd wat het inhoudt, een wissel-wisselschakelaar aansluiten in een wisselschakeling. Met een wissel-wisselschakelaar aangesloten in een wisselschakeling kunt u, in combinatie met twee wisselschakelaars, twee lampen vanaf drie verschillende plaatsen bedienen. Zo kunt u een wissel-wisselschakelaar onderaan de trap plaatsen, om met de ene wip het licht in de gang te bedienen en met de andere wip het licht boven. Dat licht kan boven weer worden uitgedaan met een wisselschakelaar.

Stap 1: Schakel de stroom uit

Voordat u de schakelaar gaat aansluiten zorgt u ervoor dat u de stroomtoevoer uitzet door de zekering of groepsschakelaar in de meterkast uit te zetten. Weet u niet op welke groep de schakelaar is aangesloten? Zet dan de hoofdschakelaar uit.

Stap 2: Strip de draden

Uit de inbouwdoos in de muur komen één of twee bruine fasedraden en vier zwarte schakeldraden. Twee zwarte schakeldraden komen van schakelaar A. De andere twee van schakelaar B. Zorg dat u de draden op de juiste lengte stript. Dit is afhankelijk van welk merk schakelaar u in bezit heeft:

Schneider Electric Merten, Hager Berker, Gira en Peha = 11mm; Busch-Jaeger en Niko = 12mm; Jung = 15mm.

Stap 3: Maak de eerste verbinding afkomstig van schakelaar A

Bij de wisselschakeling van schakelaar A maakt u twee verbindingen. Bij elke verbinding gebruikt u één bruine fasedraad en twee zwarte schakeldraden. Begin met de eerste verbinding. U steekt één van de bruine fasedraden bovenin de schakelaar bij het symbool 'L'. Pak vervolgens de twee zwarte schakeldraden afkomstig van schakelaar A en steek deze tegenover/naast elkaar in de openingen bij de pijltjes. De draden klikken vanzelf vast of is met behulp van schroefjes vast te zetten.

Let op: bij sommige merken zitten deze openingen op een andere plek. Het is belangrijk dat de bruine fasedraad wordt aangesloten bij het teken 'L'. De andere twee zwarte schakeldraden van schakelaar A dienen met elkaar verbonden zijn. Deze liggen tegen over elkaar of naast elkaar.

Tip

Komt er maar één bruine fasedraad uit uw inbouwdoos? Dan kunt u een brug maken. U maakt dan een verbinding met een bruine fasedraad van de opening boven in het midden naar de opening beneden in het midden.

Stap 4: Maak de tweede verbinding afkomstig van schakelaar B

Vervolgens maakt u de tweede verbinding. Steek de tweede bruine fasedraad tegenover de eerste bruine fasedraad in het teken 'L'. De schakeldraden van schakelaar B zijn nu nog over. Deze steekt u in de twee openingen bij de pijltjes die nog open zijn.

Let op: let ook hier goed op waar u de draden insteekt. Belangrijk is dat de bruine fasedraad wordt aangesloten bij het teken 'L'. De andere twee zwarte schakeldraden van schakelaar B dienen met elkaar verbonden zijn. Deze liggen tegen over elkaar of naast elkaar.

Tip

Zitten de draden niet goed vast of heeft u de draden te ver gestript? Dan kunt u de draden eenvoudig weer losmaken via de knopjes of schroefjes op de achterkant van de schakelaar.

Stap 5: Plaats de schakelaar

Nu kunt u de schakelaar in de inbouwdoos plaatsen. Houd de schakelaar een beetje schuin zodat de schroefjes van de inbouwdoos in de schakelaar passen. Positioneer daarna de schakelaar recht. Draai vervolgens de schroefjes goed vast zodat de schakelaar stevig tegen de inbouwdoos aanklemt. Werk de schakelaar af met een geschikte bedieningswip en een bijpassend afdekraam.

Stap 6: Schakel de stroom weer in

Nadat u de schakelaar heeft aangesloten en geplaatst schakelt u de stroom weer in. De schakelaar is klaar voor gebruik! 

How to video's wissel-wisselschakelaar in wisselschakeling aansluiten

Geeft u de voorkeur aan meer beeldende uitleg? Dan zijn onze how to video's ideaal voor u. In deze video's ziet u stap voor stap hoe u een dubbele wisselschakelaar in een wisselschakeling aansluit. Kijk eerst welk merk schakelaar u heeft en bekijk vervolgens de video van Busch-Jaeger, Jung, Gira, Hager Berker, Niko, Schneider Electric Merten of Peha!

Busch-Jaeger

Jung

Gira

Hager Berker

Niko

Schneider Electric Merten

Peha