TOP

Hoe sluit u een wisselschakelaar 1-polig aan?

U wilt een wisselschakelaar 1-polig gaan aansluiten, maar weet niet precies hoe dit (ook al weer) moet. Geen probleem. Wij leggen u stapsgewijs uit hoe u een wisselschakelaar 1-polig aansluit. Mocht u er graag beeld bij willen hebben, bekijk dan de how-to-install video's van de verschillende topmerken uit ons assortiment.

How to video: Busch-Jaeger | Jung | Gira | Hager Berker | Niko | Schneider Electric Merten | Peha

Bekijk de how-to-install video van: Busch-Jaeger | Jung | Gira | Hager Berker | Niko | Schneider Electric Merten | Peha

Stappenplan

Om te beginnen, wat houdt dit eigenlijk in; een wisselschakelaar 1-polig aansluiten? Wanneer u een wisselschakelaar 1-polig aansluit kunt u met één schakelaar één lamp aan- en uitzetten. Een 1-polige schakeling kunt u in kleine en droge ruimtes gebruiken zoals in de slaapkamer, toilet en zolder.

Stap 1: Schakel de stroom uit

Voordat u de schakelaar gaat aansluiten zorgt u ervoor dat u de stroomtoevoer uitzet door de zekering of groepsschakelaar in de meterkast uit te zetten. Weet u niet op welke groep de schakelaar is aangesloten? Zet dan de hoofdschakelaar uit.

Stap 2: Strip de draden

Uit de inbouwdoos in de muur komen een zwarte schakeldraad en een bruine fasedraad. Zorg dat u de draden op de juiste lengte stript. Dit is afhankelijk van welk merk schakelaar u in bezit heeft:

Busch-Jaeger = 10-14mm; Hager Berker, Schneider Electric Merten en Peha = 11mm; Gira en Niko = 12mm; Jung = 15mm.

Stap 3: Steek de draden in de schakelaar

Draai de schakelaar om en steek de bruine fasedraad in de opening bij het symbooltje 'L'. Vervolgens steekt u de zwarte schakeldraad in tegenovergestelde richting bij het pijltje of bij de 1. Beide draden klikken daarbij vanzelf vast. 

Let op: bij sommige merken zitten deze openingen op een andere plek. Let dus goed op het symbool dat achterop de schakelaar te zien is.

Tip

Zitten de draden niet goed vast of heeft u de draden te ver gestript? Dan kunt u de draden eenvoudig weer losmaken via de knopjes op de achterkant van de schakelaar.

Stap 4: Plaats de schakelaar

Nu kunt u de schakelaar in de inbouwdoos plaatsen. Houd de schakelaar een beetje schuin zodat de schroefjes van de inbouwdoos in de schakelaar passen. Positioneer daarna de schakelaar recht. Draai vervolgens de schroefjes goed vast zodat de schakelaar stevig tegen de inbouwdoos aanklemt. Werk de schakelaar vervolgens af met een geschikte bedieningswip en een bijpassend afdekraam.

Stap 5: Schakel de stroom weer in

Nadat u de schakelaar heeft aangesloten en geplaatst schakelt u de stroom weer in. De schakelaar is klaar voor gebruik!

How to video's wisselschakelaar 1-polig aansluiten

Geeft u de voorkeur aan meer beeldende uitleg? Dan zijn onze how to video's ideaal voor u. In deze video's ziet u stap voor stap hoe u een wisselschakelaar 1-polig aansluit. Kijk eerst welk merk schakelaar u heeft en bekijk vervolgens de video van Busch-Jaeger, Jung, Gira, Hager Berker, Niko, Schneider Electric Merten of Peha!

Busch-Jaeger

Jung

Gira

Hager Berker

Niko

Schneider Electric Merten

Peha