TOP

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een mobiele airco?

Tijdens uw zoektocht naar een mobiele airco zult u waarschijnlijk langs termen als 'BTU', 'dB' en verschillende energielabels gekomen zijn. In dit artikel leggen we u graag uitgebreid uit wat deze termen inhouden om u zo goed mogelijk te kunnen begeleiden in de zoektocht naar de meest geschikte mobiele airco voor u.

Koelcapaciteit (BTU) | Geluidsniveau (dB) | Energieverbruik

Welke koelcapaciteit (BTU) heb ik nodig?

Tijdens uw zoektocht naar een mobiele airco bent u hoogstwaarschijnlijk meerdere keren de eenheid ‘BTU’, oftewel British Therminal Unit, tegengekomen. Deze eenheid drukt het koelvermogen uit per kubieke meter. Mobiele airco’s met hogere BTU-waarden bieden meer koelvermogen en kunnen grotere ruimtes voorzien van gekoelde lucht. Het is dus erg van belang om de juiste BTU voor uw ruimte te bepalen zodat u zeker weet dat het koelvermogen genoeg is om de door u gewenste ruimte te dekken, of juist zodat u niet teveel energie verspilt aan een airco die wellicht te krachtig is voor de ruimte die u wilt verkoelen.

Maar hoe bepaalt u nou welke BTU-waarde geschikt is? Voor een redelijk geïsoleerde ruimte kunt u de volgende vuistregel aanhouden: kubieke meters van de ruimte X de hoogte (2,3-2,5, afhankelijk van de plafondhoogte) X 136 = de minimale BTU-waarde. Wat belangrijk is om hierbij te benoemen is dat er een aantal externe factoren zijn die invloed hebben op de optimale BTU-waarde. Ten eerste moet u de isolatieklasse van uw huis in acht nemen omdat deze formule uitgaat van redelijke isolatie. Is uw isolatie minder goed? Dan is een hoger aantal BTU’s over. Daarnaast speelt het aantal personen in de ruimte ook mee in verband met lichaamswarmte, reken per persoon dus extra BTU’s in. Tot slot moet voor een ruimte waarin meerdere apparaten aanwezig zijn ook een hogere BTU-waarde in acht genomen worden omdat deze ook een warmte uitstoot hebben. BTU-waardes lopen gemiddeld van 7000 tot soms zelf 14.000. Bent u op zoek naar een zeer krachtige mobiele airco? De SB mobiele airco is een zeer krachtige airco met een koelvermogen van maar liefst 12.000 BTU. 

 

Hier ziet u een overzichtje van bepaalde ruimtes in m² en m³ en de aangeraden BTU-waarde erbij.

Tabel met informatie over BTU waardes per m3 en m4 Tabel met informatie over BTU waardes per m3 en m4

Geluidsniveaus (dB) van mobiele airco's

Wat vaak vergeten wordt bij de aanschaf van een mobiele airco, is de geluidsuitstoot die het apparaat teweeg brengt. Ondanks dat mobiele airco’s comfort bieden op een eenvoudige manier van verkoeling binnen in uw slaapkamer of andere ruimtes, maken mobiele airco’s altijd geluid. Dit komt namelijk omdat, in tegenstelling tot vaste (split) airco’s, een mobiele airco alle onderdelen in één heeft. Waar bij vaste airconditioningsystemen het ‘geluidmakende deel’, oftewel de compressor, buiten het gebouw wordt geplaatst, zit dit in de mobiele airco die u in uw woning plaatst.

Desondanks kunt u bij de aanschaf van een mobiele airco u wel inlezen in de verschillen in geluidsniveaus van mobiele airco’s. Het maximale geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel (dB). Gemiddeld vallen de maximale geluidsniveaus van mobiele airco’s tussen de 50 en 65 dB. Hierbij wordt een mobiele airco als ‘stil’ beschouwd wordt wanneer het geluidsniveau tussen de 50 en 60 valt en een airco als ‘hoorbaar’ gezien wordt bij >60 dB. Vaak wordt de onterechte aanname gemaakt dat een paar decibel verschil niet merkbaar zou zijn. Niets is minder waar: elke 3 dB extra betekent al een verdubbeling van het geluid! Het maximale geluidsniveau zou dus zeker een aandachtspuntje moeten zijn bij de aanschaf van een mobiele airco

Energieverbruik en kosten van mobiele airco's

Het energieverbruik van een mobiele airconditioner is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst speelt de grootte van het apparaat en het koelvermogen (BTU) een belangrijke rol. Een koelvermogen van 7.500 BTU staat ongeveer gelijk aan 2,2 kWh, een vermogen van 10.000 BTU aan 2,9 kWh en een koelvermogen van 14.000 BTU staat ongeveer aan 4,1 kWh. Hoe hoger het koelvermogen/hoe groter de koeloppervlakte is, hoe meer stroom u zult verbruiken. Daarnaast gaat er natuurlijk ook energie verloren omdat het raam open moet om de afvoerslang de warme lucht kwijt te laten kunnen. Hierdoor zal er weer warme lucht binnenkomen waardoor de airco op zijn beurt weer harder moet werken om de ruimte te verkoelen. Wél kan het binnen komen van warme lucht zoveel mogelijk voorkomen worden door gebruikt te maken van een raamafdichting. De terugstroming van warme lucht wordt daarmee flink verminderd omdat de deze raamafdichtingskit het raam volledig afsluit, en alleen een uitsparring laat voor de afvoerslang.

Daarnaast kunt u ook het energielabel van de mobiele airco in acht nemen. Dit label geeft het energieverbruik per jaar of per jaar of per uur aan. De energieklassen lopen op volgorde van meest tot minst efficiënt van A+++, tot A++, A+, A, B, C en D. Wanneer een mobiele airco bezit over het A+++ label betekent dit dat het een extreem energiezuinige airco is. In de praktijk komen de energielabels A+ en A het meeste voor. Bent u op zoek naar een energiezuinige airco?