TOP

Alles over buiten wandlampen

Voldoet de verlichting rondom uw huis niet? Of wilt u meer sfeer creëren? Dan zijn buiten wandlampen ideaal. Op deze pagina leest u meer over geschikte plaatsen voor buiten wandlampen en hoe u ze installeert. Ook vertellen we u meer over de verschillende soorten wandlampen.

Waar kunt u wandlampen plaatsen? | Welke mogelijkheden heeft u met wandlampen? | Hoe installeert u wandlampen?

Waar kunt u wandlampen plaatsen?

Kijk eerst goed rond in uw tuin om te bepalen waar u verlichting wilt hebben. Op bepaalde plekken is veel licht nodig, op andere plaatsen juist zachte sfeerverlichting. Bij buiten wandlampen kiest u voor design, functionaliteit en/of veiligheid.

Functioneel & veilig

Voor het verlichten van uw tuinpad, oprit of garagedeur heeft functionaliteit en veiligheid meer prioriteit dan design. Zo is het bijvoorbeeld van belang om veel en helder licht te hebben om gemakkelijk te kunnen parkeren op uw oprit. Dat geldt ook voor inbraakpreventie of navigatie in uw eigen tuin. Met verlichting op een muur of schutting kunt u namelijk veilig naar de voordeur of schuur lopen.

Sfeervol

Wandlampen voor buiten zijn ook heel geschikt voor sfeerverlichting op een schutting of tuinmuur. Hang er meerdere op gelijke afstand om de diepte van uw tuin te accentueren. Als u wandlampen met diffuus licht monteert op de muur bij uw terras of overkapping, kunt u ook ‘s avonds genieten van uw loungehoek. Of geef uw openslaande tuindeuren meer aandacht met sfeervol licht.

Bekijk alle wandlampen

Welke mogelijkheden heeft u met wandlampen?

Als het gaat om buiten wandlampen, moet u verschillende keuzes maken. Niet alleen over de vorm, de kleur en het materiaal van de armatuur, maar ook over de gewenste lichthoeveelheid, lichtkleuren en dimbaarheid.

Design

Een buiten wandlamp moet goed passen bij de sfeer van uw huis en tuin. Qua vorm kunt u kiezen voor bijvoorbeeld strak en vierkant of juist rond en lang. Ook de keuze voor het materiaal bepaalt de uitstraling. U kunt kiezen uit materialen als RVS, polypropyleen en aluminium. Verder heeft ook de kleur van de lamp effect op de sfeer. Een witte wandlamp met een koele lichtbron zorgt voor een moderne uitstraling, met warm licht voor een romantische look. Voor een industriële sfeer is RVS hét materiaal. Liever tijdloos? Dan kiest u voor zwart of donkergrijs.

Functie

Ook is het belangrijk te kijken naar de functie: veiligheid of juist sfeer? Wilt u meer gemak en veiligheid, dan is helder, direct licht de beste keuze. Diffuus licht is juist geschikt voor sfeerverlichting. Datzelfde geldt voor een dimbare wandlamp. Andere wandlampen verlichten omhoog én omlaag. Weer andere schijnen rondom voor meer direct licht. 

Hoe installeert u wandlampen?

U kunt buiten wandlampen laten installeren of dat zelf doen als u handig bent. Lees altijd van tevoren de handleiding van de betreffende lamp door. Gaat u het zelf doen? Lees dan onderstaand stappenplan door.

Stappenplan

  1. Maak een verlichtingsplan en bepaal waar u uw wandlampen wilt plaatsen. Dit kan op bestaande lichtpunten of u kunt nieuwe plekken creëren.
  2. Maak een keuze uit de verschillende wandlampen. Een wandlamp krijgt stroom via het lichtnet (230 volt) of via een transformator die de 230 volt omzet naar 12 volt. Wilt u een wandlamp plaatsen naast de voordeur of een vergelijkbare plaats? Dan is een lamp voor 230 volt het beste. Wilt u juist lampen op meerdere plekken in uw tuin? Dan kiest u voor 12 volt.
  3. Wanneer u nieuwe lichtpunten gaat installeren heeft u een installatiekabel nodig die aangesloten is op het stroomnetwerk en vanuit het nieuwe lichtpunt naar buiten komt. Bepaal de lengte van de kabel, het aantal aders en de doorsnede van de aders. Lees meer over hoe u deze aspecten kunt bepalen.
  4. Zorg voor gereedschap om uw kabels te kunnen strippen of knippen wanneer dat nodig is. Een kabelmes, zijkniptang en een striptang kunnen hierbij een grote hulp zijn.
  5. Heeft u al het materiaal in handen? Dan kunt u aan de slag met het aansluiten van uw wandlampen. Schakel eerst de stroom uit voordat u begint!
  6. Sluit de wandlamp aan op de geïnstalleerde installatiekabel, zodat de wandlamp stroom krijgt om te branden. Schroef uw wandlamp vervolgens tegen de wand.
  7. Schakel de stroom weer in en de wandlamp is klaar voor gebruik!

Benodigdheden