TOP

Welke grondkabel heb ik nodig?

Wanneer u van plan bent om een verbinding met grondkabels te maken in bijvoorbeeld uw tuin is het belangrijk dat u weet welke u precies nodig heeft. Er zijn namelijk een aantal technische aspecten die belangrijk zijn voor de beslissing welke grondkabel u moet toepassen.

Hoeveelheid aders van uw kabel | De binnenkant van de grondkabel | Aderdikte van de aders | Stroomaansluiting | Lengte grondkabel | Bovengronds vs ondergronds | Soepelheidsklasse | Brandwerendheidsklasse

Navigeer snel naar: grondkabel 2-aderig | grondkabel 3-aderig | grondkabel 4-aderig | grondkabel 5-aderig en meer

Hoeveel aders heeft uw kabel nodig?

Bij het kiezen van het aantal aders is het eerst belangrijk te weten dat het aangegeven aantal aders bij grondkabels anders is dan bij installatiekabels. Bij een grondkabel zit er namelijk standaard een aardedraad (oftewel aardlitze) in. Deze wordt echter niet meegeteld in het aderaantal. Wees u dus bewust dat een 2-aderige grondkabel de volgende aders bevat: blauwe nuldraad, bruine fasedraad + aardlitze. Bij een installatiekabel zit geen aardlitze. Hier betekent 2-aderig: blauwe nuldraad en bruine fasedraad.

Wanneer u een standaard aansluiting voor schakelaars of stopcontacten gaat maken, dan heeft u een 2-aderige grondkabel nodig. Voor meer uitgebreide aansluitingen kiest u voor een minimaal 3-aderige grondkabel.

Schema van het aantal aders Schema van het aantal aders

Meest populaire YMVK-as grondkabels per aantal aders

Waar bestaat een grondkabel uit?

De isolatiewaarde van de mantel van de kabel bepaalt de maximaal toelaatbare stroomsterkte. Een XMVK-as grondkabel heeft een isolatiedikte van 0,6mm². YMVK-as grondkabels hebben minimaal een 0,7mm² isolatiedikte.

Bovendien zijn YMVK-as grondkabels, ook wel YMVKmb-as genoemd, moeilijk brandbaarMB staat in deze voor moeilijk brandbaar. XMVK-as grondkabels worden gebruikt voor lichtere installaties. Bij Elektrototaalmarkt.nl bieden wij alleen YMVK-as grondkabels aan, aangezien deze kabels veiliger zijn.

Een YMVK-as grondkabel bestaat uit minimaal twee draden (in dit geval een fasedraad en een nuldraad), een binnenmantel, een aardscherm, een aardlitze en een buitenmantel. Deze onderdelen zorgen ervoor dat de YMVK-as grondkabel extra veilig is.

Illustratie van de inhoud van een YMVK-as grondkabel Illustratie van de inhoud van een YMVK-as grondkabel

Welke aderdikte heeft uw kabel nodig?

De doorsnede van de geleider of aders bepaalt de maximaal toelaatbare stroomsterkte. De stroomsterkte die u nodig heeft wordt bepaald door het opgenomen vermogen van uw apparaten. Bovendien moet u rekening houden met de weerstand die een kabel kan verdragen; hoe langer en dunner de kabel, hoe meer weerstand de stroom ondervindt.

Het is dus belangrijk dat u van te voren beslist welke apparaten u gaat aansluiten op de grondkabel. Bereken het opgenomen vermogen van de apparaten die u gaat aansluiten om het maximale ampère te bepalen. Zorg ervoor dat dit altijd lager is als het maximale vermogen van de kabel. Als u een kabel van meer dan 25 meter aanschaft, raden wij aan om de draaddikte een trap hoger te kiezen. Koopt u kabels van meer dan 50 meter? Win dan advies in over welke kabeldikte u nodig heeft.

Zie de tabel hiernaast voor de maximale stroomsterkte bij verschillende aderdiktes.

Schema van de verschillende doorsnedes van een YMVK-as grondkabel Schema van de verschillende doorsnedes van een YMVK-as grondkabel

Welke stroomaansluiting heeft u nodig?

Afhankelijk van het type stroomaansluiting kiest u een geschikte grondkabel. 230V grondkabels zijn geschikt voor 1-fase aansluitingen. 400V grondkabels zijn geschikt voor 3-fase-aansluitingen. 

1 fase-aansluiting

Veel huizen zijn via een 1-fase aansluiting aangesloten en komt op de elektriciteitskabel uw huis binnen. In die kabel zitten twee draden: de fasedraad en de nuldraad.

3 fase-aansluiting

Een 3-fase aansluiting is een grotere aansluiting dan een 1-fase aansluiting. Deze aansluiting heeft u nodig als u bijvoorbeeld een bubbelbad in uw tuin gaat installeren. Er komen hierbij 4 draden uit uw groepenkast (drie fasedraden en de nuldraad).

Stekker in een stopcontact Stekker in een stopcontact

Hoeveel meter grondkabel heeft u nodig?

Bij het kiezen van een grondkabel is het ook van belang dat u weet hoeveel meter kabel u nodig heeft. Zorg ervoor dat u altijd een paar meter extra neemt. Op die manier kunt u de kabel namelijk gekronkeld leggen, zodat u voorkomt dat de kabel ondergronds op spanning komt te staan. Dat is namelijk erg gevaarlijk, zeker wanneer u gaat graven.  

Kabel op de grond Kabel op de grond

Meest verkochte YMVK-as grondkabel in 1, 50, 100 of 500 meter

Bovengrondse of ondergrondse kabel

Bovengronds

XMVK en YMVK installatiekabels zijn geschikt voor bovengrondse verbindingen, bijvoorbeeld bij het plaatsen van buitenverlichting of een buitenstopcontact aan de buitenmuur. De kabel is geschikt voor vochtige ruimtes waarbij de kabel is vast gemonteerd. De kabel is echter niet geschikt voor mechanische belastingen, bundelingen in kabelgoten, omgevingen met een brandrisico. Leg deze kabels dus nooit in de grond, ook niet in een buis, maar gebruik daar een grondkabel voor.

Ondergronds

Bij een ondergrondse verbinding heeft u een XMVK-as of een YMVK-as grondkabel nodig. Deze kabels kunnen direct onder de grond worden gelegd of gebruikt worden als brandveiligheid belangrijk is. Wanneer u bijvoorbeeld een staande tuinlamp in uw tuin wilt aansluiten, dan gaat dat met behulp van een grondkabel. Zeer geschikt dus voor het plaatsen van buitenverlichting of buitenstopcontact achter in de tuin.

Illustratie van een installatiekabel en grondkabel Illustratie van een installatiekabel en grondkabel

Welke soepelheidsklasse heeft u nodig?

Er zijn 3 verschillende soepelheidsklassen:

  • Klasse 1: Massief
  • Klasse 2: Samengeslagen
  • Klasse 5: Soepel

Bij grondkabels zijn de eerste twee klassen van toepassing: klasse 1 en klasse 2. Klasse 1 is de meest stevige kabel die er is. Deze kabel is voornamelijk bedoeld om rechte verbindingen te leggen waarbij stevigheid erg belangrijk is.

Klasse 2 grondkabels zijn samengeslagen en iets soepeler dan klasse 1 grondkabels. Deze zijn daarom ook meer geschikt voor verbindingen waarbij u verschillende hoeken in de verbinding moet maken.

De meest soepele klasse is klasse 5. Deze klasse komt alleen voor bij installatiekabels. Dit is de meest soepele kabel, maar ook het minst stevig en veilig.

Illustratie van grondkabels in klasse 1, klasse 2 en klasse 5 Illustratie van grondkabels in klasse 1, klasse 2 en klasse 5

Welke brandwerendheidsklasse heeft u nodig?

Kabels worden ingedeeld in een soort Euroclassificatie die bestaat uit zeven brandklassen: Aca, B1ca, B2ca, Cca, Dca, Eca, Fca.

De vier dikgedrukte klassen zijn relevant voor Nederland in het kader van NEN 8012. De belangrijkste criteria die daarbij worden gebruikt zijn warmteafgifte en brandvoortplanting. Daarnaast zijn rookontwikkeling, vallend brandend materiaal en zuurgraad van rookgassen ook belangrijk.

De CPR brandklasse Eca betekent dat de kabels geschikt zijn voor bouwwerken met een laag brandrisico. Brandklasse Dca voor bouwwerken met een normaal brandrisico en Cca voor een hoog brandrisico.

Bij Elektrototaalmarkt verkopen wij YMVK installatiekabels en YMVK-as grondkabels met de codering Cca en Dca. XMVK installatiekabels zijn beschikbaar in de brandklasse Eca.

Schema van de brandwerendheidsklasses Schema van de brandwerendheidsklasses

Alle kabels op een rij

Er zijn dus een aantal verschillende kabels, waaronder installatiekabels en grondkabels. Bekijk hieronder alle verschillende kabels:

Bekijk alle YMVK installatiekabels

Bekijk alle XMVK installatiekabels

Bekijk alle YMVK-as grondkabels

Installatiekabels en grondkabels op een rij Installatiekabels en grondkabels op een rij