TOP

Alles over padverlichting

Wanneer u gaat beginnen aan padverlichting is het een goed idee om eerst een verlichtingsplan te maken. Hierin bedenkt u vooraf hoe en wat u graag in uw tuin wilt hebben staan. Wij helpen u op deze pagina verder op weg bij het kiezen van de geschikte padverlichting. Wat zijn de plaatsen waar u padverlichting kunt plaatsen, welke mogelijkheden zijn er met padverlichting en hoe installeert u het? U leest het op deze pagina.

Waar kunt u padverlichting plaatsen? | Welke mogelijkheden heeft u met padverlichting? | Hoe installeert u padverlichting?

Waar kunt u padverlichting plaatsen?

Wanneer u een verlichtingsplan gaat maken, is het eerst belangrijk om na te gaan op basis waarvan u padverlichting kiest. Padverlichting kunt u kiezen op basis van 3 aspecten: design, functionaliteit en veiligheid.

Toepassingen

Er zijn verschillende plaatsen waar u padverlichting kunt plaatsen. Het is qua veiligheid en functionaliteit bijvoorbeeld belangrijk dat u alle toegangswegen, trappen en paden om het huis heen verlicht. Op die manier bent u altijd verzekerd van een veilige doortocht en heeft u verlichting wanneer nodig.

Functioneel

Andere functionele verlichting is padverlichting met een bewegingssensor of schemerschakelaar. Wanneer u met de auto komt aanrijden zullen deze tuinlampen aanspringen. U kunt hier veel energie mee besparen, maar het zal ook ongewenste gasten afschrikken die proberen uw huis te benaderen.

Sfeerverlichting

Heeft u liever sfeerverlichting? Dat kan natuurlijk wanneer u bijvoorbeeld een pad door uw tuin heeft lopen die de eye-catcher van uw tuin is. Met behulp van sfeervolle tuinlampen kunt u dit pad op een mooie manier verlichten. 

Bekijk alle padverlichting

Welke mogelijkheden heeft u met padverlichting?

Er zijn verschillende mogelijkheden in het soort armatuur van padverlichting. Zo kunt u onder andere kiezen voor het soort materiaal, het type design en voor padverlichting met of zonder sensoren. Lees het hieronder.

Materiaal

Padverlichting is verkrijgbaar in verschillende soorten materialen. Het meest gebruikte materiaal voor padverlichting is aluminium en roestvrij staal (RVS). Deze materialen zijn namelijk weersbestendig en daardoor uitstekend geschikt om buiten te plaatsen. Voor de frames wordt vaak gebruikt gemaakt van steen, koper en/of messing. De lichtbron zelf wordt omgeven door plastic of glas.

Stijl

Gaat u voor lampen in de echte oude klassieke stijl of gaat uw voorkeur uit naar moderne lampen? Wilt u graag allround of gericht licht? Dat eerste zorgt ervoor dat u niet alleen het pad verlicht, maar ook het gebied eromheen. Ook zullen de lichtvelden elkaar goed overlappen. Als u toch liever alleen het pad verlicht wilt hebben kunt u kiezen voor gericht licht. Daarnaast zijn er bijzondere vormen armaturen, waardoor het accent niet alleen van het licht afkomt, maar ook uw staande tuinarmaturen de tuin op een bijzondere en unieke manier de tuin doen stralen.

Met of zonder bewegingssensor

Daarnaast kunt u ook kiezen voor padverlichting met een bewegingsmelder. Hierbij gaat het licht automatisch aan wanneer de lamp beweging detecteert. Als u het detectieveld betreedt, zal het licht aangaan.

Een tuinlamp kan ook zijn voorzien van een schemersensor. Deze zorgt ervoor dat padverlichting overdag niet onnodig aan blijft staan. U kunt hierbij kiezen bij welke lichtwaarde het licht aan moet gaan.

Hoe installeert u padverlichting?

Wanneer u padverlichting gaat installeren kunt u ervoor kiezen om een expert in te schakelen of het zelf te doen. Wanneer u het zelf gaat doen is het belangrijk dat u weet hoe u de lampen gaat installeren. Lees hieronder het stappenplan.

Stappenplan

  1. Maak een (overkoepelend) verlichtingsplan en bepaal waar u de padverlichting wilt plaatsen. Dit kan op bestaande lichtpunten of u kunt nieuwe plekken creëren.
  2. Maak een keuze uit verschillende staande tuinlampen.
  3. Wanneer u nieuwe lichtpunten gaat creëren heeft u een grondkabel nodig die aangesloten wordt op het stroomnetwerk en vanuit het nieuwe lichtpunt naar boven komt. Bepaal de lengte van de kabel, het aantal aders en de doorsnede van de aders. Lees meer over hoe u deze aspecten kunt bepalen.
  4. Zorg voor gereedschap om uw kabels te kunnen strippen of knippen wanneer dat nodig is. Een kabelmes, zijkniptang en een striptang kunnen hierbij een grote hulp zijn. Ook voor vertakkingen is een gietmofpakket handig.
  5. Heeft u al het materiaal in handen? Dan kunt u aan de slag met het aansluiten van uw staande tuinlampen. Schakel eerst de stroom uit voordat u begint!
  6. Sluit de staande tuinlamp aan op de geïnstalleerde grondkabel, zodat de tuinlamp stroom krijgt om te branden. Monteer de tuinlamp vervolgens op een fundering vast.
  7. Schakel de stroom weer in en de tuinlamp is klaar voor gebruik!

Houd rekening met

  • Afstand tussen lampen: de afstand tussen tuinlampen hangt af van de hoeveelheid licht van de lichtbronnen. Plaats zwakke lichtpunten dichter bij elkaar dan krachtige lichtpunten. Zo ontstaan er geen grote contrasten tussen verlichte en donkere delen. Ook belangrijk; hoe hoger uw tuinlampen hoe groter het verlichte oppervlak. Op die manier heeft u minder lampen nodig.
  • De montage: monteer u lampen altijd op een fundering die vorstbestendig is of op vaste ondergronden van soortgelijke materialen. Heeft u te maken met een zachte ondergrond? Dan kunt er ook voor kiezen om uw tuinlamp op een montage spie of grondpen te monteren.

Benodigdheden