Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in hun energieverbruik. Dit kan zijn omdat ze hun energiekosten binnen de perken willen houden of omdat ze nadenken over het milieu. Het installeren van de juiste energiemeter is één van de mogelijkheden om een goed overzicht te krijgen.

Nauwkeurigheid

Energiemeters worden in vier klassen ingedeeld. Deze klassen lopen van A tot D, waarin klasse A gelijk staat aan een maximum nauwkeurigheid van ± 2% en klasse D aan ± 0.2%. Meestal volstaat het om een meter van klasse A te gebruiken. Bij de aanschaf van een elektriciteits meter is het belangrijk om te letten op de zogenaamde startstroom en de referentiestroom. Startstroom is de stroom van waaraf de meter begint te meten. Een meter met een hoge referentiestroom vertoont grote afwijkingen bij lage stromen. De meest gangbare vorm van energiemeting voor woonhuizen en appartementen is actieve elektrische energie.

Energieverbruik

Ook is het is belangrijk om het eigen energieverbruik van de meter te controleren. Daarin zitten grote verschillen. Voor u overgaat tot de aanschaf van een energiemeter is het dus heel verstandig om deze onderling te vergelijken.

Inzicht in je verbruik

Zoals gezegd krijg je een duidelijker inzicht in je energiegebruik met een slimme energiemeter. Je kunt bijvoorbeeld nagaan waar je verbruik het hoogst ligt en dan kun je eventuele stappen ondernemen om dat verbruik om te buigen. Dat geldt, naast het elektriciteitsverbruik, ook voor het waterverbruik. Vaak kunnen de resultaten van de metingen worden weergegeven op een display van bijvoorbeeld een iPad of smartphone. Ook is het vaak mogelijk om een lampje laten oplichten als het verbruik boven een bepaald niveau komt. Zo bent u altijd en snel op de hoogte van uw energieverbuik.