TOP

Alles over buiten opbouwspots

Met een opbouwspot verlicht u met direct of indirect licht uw tuinpad, een bijzondere struik, een deur of een gevel. U maakt uw tuin snel veiliger en sfeervoller, maar er zijn een paar aandachtspunten. Wij helpen u graag de juiste keuze te maken bij het kopen en plaatsen van opbouwspots.

Waar kunt u opbouwspots plaatsen? | Welke mogelijkheden heeft u met opbouwspots? | Hoe installeert u opbouwspots?

Waar kunt u opbouwspots plaatsen?

De naam zegt het al: opbouwspots zijn niet voor in de grond, maar om ergens aan vast te maken. Eenmaal aan een muur, plafond of schutting bevestigd, kunnen ze drie functies hebben: functioneel, sfeervol of veiligheid.

Functioneel

Met opbouwspots aan de muur of schutting maakt u uw oprit of tuinpad goed zichtbaar. En dankzij een opbouwspot naast de voordeur zoekt u nooit meer in het donker naar uw sleutels. Zit u graag lang op uw terras, ook als de zon allang onder is? Met een of meer opbouwspots op de muur naast het terras of aan het plafond van de veranda kunt u die spannende detective nog uitlezen. Of nagenieten van een diner met vrienden.

Veiliger

Overdag valt het nauwelijks op, maar opritten en tuinen hebben vaak verschillen in hoogte. Dankzij een verlicht tuinpad of zichtbare oprit zijn struikelpartijen verleden tijd. Of denk maar aan een opstapje of traptreden voor uw huis of in de tuin. Met goed en gericht licht worden deze plekken veel veiliger. Maar waar opbouwspots buiten zorgen voor meer veiligheid voor u, zijn inbrekers er niet blij mee. Opbouwspots rondom uw huis verkleinen dus de kans op een inbraak.

Sfeervol

Veel opbouwspots kunnen zowel functioneel zijn als zorgen voor meer sfeer rond uw huis. De lampen die u helpen veilig door de tuin te lopen, maken een fraai aangelegde tuin ook in het donker zichtbaar én dieper. En een opbouwspot gericht op een boom of beeld zorgt meteen voor meer sfeer.

Bekijk alle opbouwspots

Welke mogelijheden heeft u met opbouwspots?

Opbouwspots zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen. Daardoor is er altijd wel een spot die past bij uw huis of tuin. Denk verder na over de gewenste lichtkleur en of de lamp zwenkbaar moet zijn. Opbouwspots zijn meestal niet dimbaar en hebben soms een lichtsensor.

Stijl

Of u nu houdt van een landelijke, klassieke of een moderne stijl, er is altijd wel een opbouwspot die past bij uw smaak. Opbouwspots zijn meestal gemaakt van materialen als aluminium, kunststof of rvs en verkrijgbaar in kleuren als wit, zwart, antraciet en zilverkleurig. Wilt u een ronde spot of liever een vierkante? Dat kan allebei.

Lichtkleur

De lichtkleur bepaalt de sfeer nog meer dan de kleur van de opbouwspot zelf. Voor meer veiligheid kiest u voor een iets koeler wit of neutraal wit licht. Voor meer sfeer is (extra) warmwit licht geschikter. Sommige opbouwspots hebben al een vaste LED lamp met een bepaalde lichtkleur.

Lees meer over kleurtemperatuur

Meest populaire opbouwspots

Nog meer mogelijkheden

Stralingshoek

De stralingshoek geeft in graden de hoek van een lichtbundel aan. Hoe breed die moet zijn, hangt af van wat u wilt uitlichten. Voor het verlichten van een hele muur is een opbouwspot met een brede hoek het beste, maar voor een boom is een smalle lichtbundel veel geschikter. Om u een idee te geven: een medium lichtbundel heeft een hoek van ongeveer 30 graden.

Draaien om te richten

Voor het creëren van extra licht naast de voordeur of op het tuinpad is een draaibare of zwenkbare opbouwspot niet nodig. Maar bij het verlichten van een boom, rozenboog of traptreden, is dat wel zo praktisch. U kunt de lichtbundel dan heel nauwkeurig richten of wegdraaien als dat nodig is. De meeste opbouwspots draaien maximaal 90 of 180 graden. Bij sommige draait alleen de lichtbron; de opbouwspot zelf niet. Wilt u nog meer flexibiliteit hebben? Er zijn opbouwspots die zowel horizontaal als verticaal kunnen zwenken. Ook zijn er opbouwspots die tot maar liefst 340 graden draaien.

Hoe installeert u opbouwspots?

Het installeren van een opbouwspot is niet heel moeilijk, zeker niet als u deze aansluit op een bestaand lichtpunt aan de muur. Anders is het verstandig om een elektricien in te schakelen. Gaat u het toch zelf doen? Bekijk dan onderstaand stappenplan.

Stappenplan

  1. Maak een (overkoepelend) verlichtingsplan en bepaal waar u de opbouwspots wilt plaatsen. Dit kan op bestaande lichtpunten of u kunt nieuwe plekken creëren.
  2. Maak een keuze uit verschillende opbouwspots. Een opbouwspot op 230 volt kunt u eenvoudig monteren op een lichtpunt.
  3. Wanneer u nieuwe lichtpunten gaat installeren heeft u een installatiekabel nodig die aangesloten is op het stroomnetwerk en vanuit het nieuwe lichtpunt naar buiten komt. Bepaal de lengte van de kabel, het aantal aders en de doorsnede van de aders. Lees meer over hoe u deze aspecten kunt bepalen.
  4. Zorg voor gereedschap om uw kabels te kunnen strippen of knippen wanneer dat nodig is. Een kabelmes, zijkniptang en een striptang kunnen hierbij een grote hulp zijn.
  5. Heeft u al het materiaal in handen? Dan kunt u aan de slag met het aansluiten van uw opbouwspots. Schakel eerst de stroom uit voordat u begint!
  6. Sluit de opbouwspot aan op de geïnstalleerde installatiekabel, zodat de spot stroom krijgt om te branden. Schroef vervolgens de opbouwspot vast tegen het plafond of de muur.
  7. Schakel de stroom weer in en de opbouwspot is klaar voor gebruik!

Houd rekening met

  • Opbouwpots zijn geschikt om tegen een muur of plafond te plaatsen, niet voor in de grond of om in te bouwen
  • Een opbouwspot onder een afdak heeft IP44 of 54 nodig
  • Een opbouwspot op een minder beschutte plek heeft IP65 nodig

Benodigdheden