TOP

Wat is het verschil tussen mobiele airco's en aircoolers?

Vaak worden de termen 'airco' en 'aircooler' onterecht door elkaar gebruikt. Lees hier meer over de verschillen tussen deze twee apparaten en de voor- en nadelen hiervan.

Verschillen mobiele airco en aircooler | Voor- en nadelen van een aircooler | Voor- en nadelen van een mobiele airco

Mobiele airco vs. aircooler

Vaak worden de termen 'mobiele airco' en 'luchtkoeler' onterecht door elkaar gebruikt. Wat is nou het verschil tussen deze twee verkoelingsapparaten?

Hier leggen we uit dat een mobiele airco werkt op basis van het invoeren van lucht die gekoeld is door middel van een compressor, en het afvoeren van warme en vochtige lucht door de slang. Een luchtkoeler werkt op een hele andere manier: hier wordt juist warme lucht verplaatst langs een koelelement. Daarnaast wordt de warme lucht ook niet afgevoerd maar gedeeltelijk gekoeld en verplaatst. Het spreekt daarom ook voor zich dat een aircooler niet zulke grote verkoelingseffecten teweeg brengt als een airco. Airconditioners gaan dus eigenlijk nog een stapje verder aangezien ze niet alleen de lucht maar ook de algemene temperatuur verlagen én ze kunnen vaak ook gebruikt worden als verwarming.

Bekijk hier onze mobiele airco

Voor- en nadelen van aircooler

Voordelen

 • Aircoolers zijn een stuk goedkoper in aanschaf dan mobiele airco’s
 • Daarnaast zijn aircoolers een stuk een eenvoudiger in gebruik: u hoeft geen rekening te houden met een afvoerslang en passende raamafdichting.
 • Ook is een aircooler een stuk lichter dan een mobiele airco waardoor hij gemakkelijker te verplaatsen is.


Nadelen

 • Ze zijn niet geschikt wanneer de luchtvochtigheid hoger is of in stedelijk vervuilde gebieden aangezien lucht niet ontvocht wordt en niet wordt gefilterd.
 • Een luchtkoeler maakt gebruik van een vochtmechanisme om de lucht te koelen, dit kan niet zonder vocht. Het is daarom van groot belang dat het apparaat regelmatig geleegd wordt en de vochtige pads vaak schoongemaakt worden omdat dit apparaat al erg snel onhygiënisch kan gaan worden en zelf kan gaan schimmelen. 
 • Aangezien een airco de warme lucht niet kan afvoeren en geen hoge capaciteit heeft, heeft het ook nauwelijks een effect op de temperatuurverschillen. Zo kan een luchtkoeler op maximale capaciteit en in ideale omstandigheden zorgen voor een verschil van 3 graden.

Voor- en nadelen van mobiele airco

Voordelen

 • Mobiele airco’s werken ook goed wanneer de luchtvochtigheid hoger is, het vocht wordt dan samen met de warme lucht naar buiten afgevoerd om een optimale luchtconditie binnen huis te behouden. Bovendien kan de lucht als schoner gezien worden dan wanneer u gebruik maakt van een aircooler aangezien de lucht gefilterd wordt.
 • Met een mobiele airco kunt u zelf de gewenste temperatuur instellen en hiermee kunt u uw de temperatuur zelfs wel 10 graden lager krijgen.
 • Ook in de winter kunt u uw mobiele airco nog gebruiken aangezien de meeste mobiele airco’s ook een optie tot verwarmen hebben.

Nadelen

 • Zowel de aanschaf- als de energiekosten van een mobiele airco zijn hoger dan die van een luchtkoeler aangezien een mobiele airco veel meer vermogen en daarmee verbruik heeft.
 • Daarnaast kost het qua installatie extra moeite ten op zichten van een luchtkoeler aangezien mobiele airco’s altijd een afvoerslang hebben die via het raam zijn luchtstroom kwijt moet, waar vervolgens weer een raamafdichtingsset voor nodig is om terugkomende warmte te beperken.