Elektriciteit in huis is onmisbaar, maar het kost geld en de energie die vrijkomt is niet altijd even goed voor het milieu. Energiebesparing is een maatschappelijk onderwerp dat al jaren speelt. Maar wat kun je nou zelf doen om energie te besparen in huis zonder dat je moet inleveren op de luxe van elektrische apparaten? Lees het in deze blog.

6x energie besparen in huis

De eerste stap met energie besparen begint met de dagelijkse bezigheden in huis:

• Zet de verwarming een graadje lager
• Douche 2 minuten korter per dag
• Ontdooi de vriezer regelmatig. Het liefst eens per 3 maanden
• Wassen met een volle wasmachine op een lagere temperatuur
• Apparaten uitzetten in plaats van op stand-by laten staan
• Apparaten na het opladen uit het stopcontact halen

Kies voor energiezuinige apparaten

Naast het aanpassen van de dagelijkse rituelen in huis, kan er ook flink bespaard worden op de apparaten zelf. Zo is een waterbesparende douchekop zuiniger dan een standaard douchekop. Ook op witgoed kan flink bespaard worden. Doe een oude koelkast de deur uit en vervang deze voor een nieuwe met een zuinig energielabel van A of hoger.

Bespaar met LED verlichting

Met een LED lamp bespaar je tot wel 80% op energie ten opzichte van de ouderwetse gloeilamp. LED lampen gaan lang mee en geven, in tegenstelling tot een spaarlamp, fijn licht.

Nog beter is het om lampen uit te zetten in kamers waar je niet komt. In kamers waar je vaak doorheen loopt, zoals een gang en de wc, kun je een bewegingsmelder plaatsen. Met de Berker bewegingsmelder springen de lampen alleen aan als ze beweging detecteren.

Een andere manier op te besparen op verlichting is een timer op een lamp. Verlichting voor buiten, in aquaria en in de gang vergeet je op die manier niet uit te doen.

Ga voor duurzame energie: zonnepanelen

Nog meer energie besparen? Met het plaatsen van zonnepanelen produceer jezelf duurzame energie. Een zonnepaneel zet tot wel 20% van het zonlicht dat op de panelen valt om in elektriciteit. Bovendien beperken zonnepanelen extra uitstoot van CO2. Met een zonnepaneel verdeler van ABB kun je de zonnepanelen veilig aansluiten op je bestaande woning.

Zonnepanelen

Wil je meer weten over het besparen van energie met onze producten? Neem contact met ons op via 0412 615552 of info@elektrototaalmarkt.nl.