Het is bijna zover, dan barst het carnavalsfeest in grote delen van Nederland weer los. Hossende en feestende mensenmassa’s, natuurlijk in kostuum. Gezellig carnaval vieren gaat echter wel gepaard met veilig carnaval vieren. Wij geven in deze blog 4 tips zodat u op een veilige manier carnaval kunt vieren.

1. Brandveilige kostuums

Ieder jaar is het weer een belangrijke vraag: wat trekt u aan met carnaval? Vaak wordt bij het kiezen brandveiligheid van het kostuum vergeten. De brandbaarheid van kleding is afhankelijk van de vorm, structuur en samenstelling van de vezels van de stof. Zo brandt katoenen kleding sneller dan kleding die is gemaakt van dierlijke vezels, zoals wol. Synthetische kleding, zoals polyester, vat juist moeilijker vlam, maar bij contact met vuur smelten ze wel. Daarom kunnen carnavalsvierders volgens de brandweer het beste nauwsluitende kleding dragen en geen wijdvallende mouwen. Daarnaast helpt het dragen van onderkleding ook. Een strak hemdje van katoen of wol onder synthetische kleding kan veel problemen voorkomen.

2. Let op brandveiligheid bij praalwagens

Een van de hoogtepunten van carnaval is de optocht. Om de veiligheid van de deelnemers en het publiek te vergroten gelden er bepaalde adviezen voor carnavalsoptochten met praalwagens.

Zorg altijd voor een geschikte brandblusser op de wagen. Een poederblusser is hiervoor niet geschikt, in verband met de vaak aanwezige elektronica op de praalwagen. Kies voor een schuimblusser van minimaal 6 liter.

3. Kies voor brandveilige carnavalsversieringen

Tijdens carnaval versieren veel horecaondernemers hun zaak helemaal in stijl. Het is belangrijk dat hiervoor uitsluitend brandvertragende versieringen worden gebruikt. Slingers, vlaggen, papieren vlaggetjes en andere decoratie branden namelijk snel.

Niet alleen het soort versieringen, maar ook de manier van ophanging is belangrijk. Gebruik bijvoorbeeld voor de bevestiging van versieringen alleen ijzerdraad. Dit voorkomt dat de carnavalsversieringen bij brand naar beneden vallen op het publiek. Hang verder geen versieringen voor nooduitgangen en blusmiddelen.

4. Check de vluchtwegen

Viert u carnaval binnen? Dan is het belangrijk om te weten hoe u het beste kunt vluchten. Brand verspreidt zich namelijk razendsnel. Check daarom altijd waar de (nood)uitgangen zijn. Mocht er brand uitbreken, dan weet u waar u naar toe moet om snel buiten te komen.